Peter Klimant Samospráva

Mesto rieši dodatky k zmluvám: Takéto odstupné podpísal Lednár vybraným pracovníkom!

Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva vyrukoval prednosta radnice Miroslav Šlosár s informáciou, že bývalý primátor Peter Lednár podpísal skupinke pracovníkov úradu dodatky k pracovným zmluvám, na základe ktorých majú dostať vysoké odstupné.

Ilustračný obrázok k článku Mesto rieši dodatky k zmluvám: Takéto odstupné podpísal Lednár vybraným pracovníkom!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa prednostových slov bývalý primátor Peter Lednár podpísal vlani v auguste špeciálne dodatky k pracovným zmluvám u štyroch pracovníkov mestského úradu, vďaka ktorým po ukončení pracovného pomeru získajú štedré odstupné. „U jednej pracovníčky bol zrušený na jej žiadosť a u troch je momentálne v platnosti,“ povedal prednosta. Meno pracovníčky, u ktorej bol dodatok zrušený, však neprezradil.

Dodatky teda platia u bývalého prednostu mestského úradu a súčasného mestského poslanca Romana Šíru, právničky a hovorkyni radnice Márie Vozárovej a u šéfky finančného oddelenia mestského úradu. Z tejto trojice len Šíra ukončil pracovný pomer s radnicou (na konci roka 2014) a teda len pri ňom je vyplatenie odstupného zatiaľ aktuálne.

Radnica nemá peniaze

O aké odstupné vlastne ide? V prípade Romana Šíru ide o šesť mesačných platov, ktoré by mal dostať za 20 mesiacov, ktoré odrobil na poste prednostu radnice. Rovnako šesťmesačné odstupné by v prípade ukončenia pracovného pomeru s mestom získala aj právnička Mária Vozárova, tá však narozdiel od Šíru odpracovala na úrade až 6 rokov.

Podľa prednostu Šlosára sú dodatky napísané tak, že odstupné musí byť zamestnancovi vyplatené bez ohľadu na dôvod a spôsob ukončenia pracovného pomeru. Momentálne podľa jeho slov však radnica na takéto odstupné peniaze nemá.

Šíra reaguje

K tejto téme sa na zastupiteľstve vyjadril priamo i exprednosta Roman Šíra. „Môj dodatok k pracovnej zmluve, všetci znalí dobre vedia, že je to výsostná kompetencia toho, kto rieši pracovno právne vzťahy a v tom momente to bol vtedajší primátor Peter Lednár. Keďže pán primátor v minulosti menežoval a riadil rôzne firmy dlhé roky, zrejme má iné vnímanie vedenia a odmeňovania zamestnancov. Povedal mi , že on ľudí, na ktorých celé mesto v podstate stálo, ktorí pracovali nadčas, že on si chce tak oceniť ich prácu za celú tú dobu,“ obhajoval exprednosta dodatok k svojej pracovnej zmluve.

Okrem toho argumentoval aj ďalšou vecou. „Moji predchodcovia boli na úrade oveľa kratšie a mali presne tie isté náležitosti. Bolo to štandardné. Pozrel som sa na predchádzajúcich dvoch-troch kolegov a tam tie čísla hovorili touto rečou. Z toho titulu mi neprišlo nič neštandardné,“ dodal Šíra.

Viacero dôvodov

Právnička Mária Vozárová bola počas štvrtého zasadnutia zastupiteľstva, rovnako ako aj šéfka finančného oddelenia radnice, práceneschopná. Svoje vyjadrenie nám však zaslala. Podľa jej slov je viacero dôvodov, prečo Lednár pridal do jej pracovnej zmluvy dodatok o štedrom odstupnom.

" Od svojho nástupu na úrad (od júna 2009) som vykonávala sama agendu, ktorú predtým robili dve právničky. Po dvoch rokoch mi k tejto agende pridelili aj agendu slobodného prístupu k informáciám, ktorú predtým robil iný prepustený zamestnanec, Plat mi pri prechode tejto agendy zvýšený nebol. To znamená, že skoro štyri roky robím agendu za troch ľudí, plus navyše mám v náplni práce aj komunikáciu s médiami. Tento rozsah pracovných povinností si samozrejme vyžaduje okrem osobných pracovných schopností aj dennodennú prácu nadčas, či prácu počas choroby alebo dovolenky. Preplatenie týchto nadčasov som si nikdy nenárokovala. Za toto obdobie, čo sama vykonávam tri pracovné miesta (nerátam funkciu hovorcu), som ušetrila mestu na mzdách a odvodoch minimálne 120 000 eur, ak vychádzam z priemernej mzdy na jedného zamestnanca 800 eur mesačne" uviedla Vozárová.

Na záver dodala, že chce aj naďalej pracovať na svojom mieste a teda na vyplatenie odstupného jej nevzniká žiadny nárok. Celý problém s odstupným, na ktoré radnica vraj nemá peniaze, plánuje mesto riešiť na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí mestsého zastupiteľstva, kde sa okrem toho budú poslanci zaoberať aj náhradou platu za nevyčerpateľnú dovolenku exprimátora Lednára.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM