Webnoviny - Rôzne

Mesto má nového viceprimátora

Novým viceprimátorom Zlatých Moraviec sa stal mestský poslanec Jozef Škvarenina. Vo funkcii nahradil Vladimíra Kľučiara z KDH, ktorého primátor nedávno odvolal z funkcie. O vyjadrenie sme požiadali aj prednostu mesta Zlaté Moravce.

Kľučiar si svoje odvolanie spájal s tým, že hlasoval za transformáciu mestskej nemocnice na neziskovú organizáciu. Škvarenina sa funkcie ujal v utorok, 13.marca. Má 39 rokov, pochádza zo Zlatých Moraviec. Je inžinierom ekonómie, učil ekonomiku a informatiku na Strednom odbornom učilišti v Zlatých Moravciach, neskôr pracoval ako vedúci odboru informatiky na okresnom úrade práce. Okrem toho pôsobil v reklame a marketingu. Mestských poslancom je druhé volebné obdobie, zároveň je aj predsedom finančnej komisie.

„Som odmalička spojený so sídliskom, preto skvalitňovanie života v tejto časti mesta je moja priorita a dôležitými sú aj celomestské projekty,“ povedal Škvarenina. Odvolaním Kľučiara z postu viceprimátora sa definitívne rozpadla koalícia Smer-SD – KDH – ĽS-HZDS, ktorá podporovala primátora Petra Lednára v kandidatúre na post hlavy mesta. Smer-SD sa od Lednára dištancoval už predtým, bolo to po tom, čo primátor odvolal z viacerých funkcií v meste nominantov tejto strany. Tí si tiež svoje odvolanie spájali s hlasovaním za transformáciu nemocnice. Škvarenina nie je členom Smeru-SD, v mestskom zastupiteľstve pôsobí v rámci koalície Smer-SD – KDH – ĽS-HZDS. „Je to o ľuďoch a nie o stranách, mňa si primátor pravdepodobne vybral na základe odbornosti,“ povedal novozvolený viceprimátor pre agentúru SITA.

[color=#0000ff]­Vyjadrenie prednostu mesta, J. Jamricha Pán prednosta, na post viceprimátora bol 13. marca t.r. menovaný Ing. Škvarenina zo SMERU. Podľa koaličnej dohody tento post patrí KDH. V MsZ sú dvaja poslanci z KDH. Prvý – pán Klučiar bol primátorom z postu viceprimátora odvolaný, druhou poslankyňou v MsZ za KDH je Eva Dubajová. Mesto ponúklo tento post Eve Dubajovej? Ak nie, môžete uviesť dôvody, prečo to Mesto neurobilo? „Koaličná zmluva bola ústna dohoda lídrov koaličných strán a keďže hlavný koaličný partner, resp. jeho predseda oficiálne odstúpil od tejto dohody minulý rok, žiadna iná dohoda neexistuje a preto primátor využil svoje zákonné právo vymenovať nového viceprimátora. K politickým rozhodnutiam sa za mestský úrad nebudem vyjadrovať.“

Bude Ing. Škvarenina vykonávať zástupcu primátora na plný úväzok alebo polovičný? Kanceláriu bude zdieľať spolu s prednostom MsÚ? „Nový zástupca bude vykonávať svoju funkciu rovnako a za rovnakých podmienok ako jeho predchodca.“ // Podľa akých kritérií si primátor vyberal svojho zástupcu? Bral pritom na zreteľ hlasovanie Ing. Škvareninu pri transformácii nemocnice na neziskovku v súlade s jeho predstavami? Uskutočnilo sa stretnutie s okresným predsedom KDH Kráľom, ak nie – kto primátorovi radil? //„S doterajšou prácou zástupcu ako poslanca a predsedu finančnej komisie je primátor spokojný, ako osobu ho pozná veľa rokov a na základe týchto skutočností verí, že mu bude pri riadení a rozvoji mesta prospešný. Žiadne stretnutia s politickými lídrami sa neuskutočnili. Primátor nového zástupcu oslovil s ponukou sám.“

WEBNOVINY Anna Mondočková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM