Richard Pročka Rôzne

Mesto ako partner: Po dlhej dobe konštruktívna spolupráca

Mesto Zlaté Moravce začalo zohrávať dôležitú úlohu cezhraničného partnera svojmu partnerskému mestu v Poľsku. Konferencia, ktorú absolvovali 2. a 3. júla odštartovala plnenie projektu Lokálne partnerstvo s cieľom hospodárskeho rozvoja subregiónu Sier

Spolupráca s partnerským mestom[/color][/si­ze]

Zmluvu o spolupráci nášho mesta na tomto projekte s poľským okresným mestom Sierpc, v Mazowieckom samosprávnom kraji, uzavreli predstavitelia oboch miest ešte koncom januára tohto roka.

„Konala sa úvodná konferencia projektu, výsledkom ktorého má byť strategický materiál Stratégia hospodárskeho rozvoja regiónu Sierpecko. Mesto Zlaté Moravce zohráva v tomto projekte úlohu cezhraničného partnera a organizátori a zároveň realizátori projektu – Okres Sierpc – očakávajú vzájomnú výmenu skúseností v rôznych oblastiach ako napr. ekonomickej, hospodárskej, ale aj sociálnej, kultúry či cestovného ruchu,“ hovorí pre našu redakciu Juraj Novák, vedúci oddelenia propagácie a cestovného ruchu MsÚ v Zlatých Moravciach.

Delegácia prezentovala aj región[/color][/si­ze]

Na konferencii sa okrem Nováka zúčastnil aj viceprimátor Jozef Škvarenina, vedúci oddelenia strategických činností, územného plánovania a projektov Miroslav Košút a právnička mestského úradu Mária Vozárová.

Vedúci oboch oddelení v rámci konferencie predstavili naše mesto a región komplexne, od demografických údajov, histórie, územného členenia, až po také informácie, ako je činnosť kultúrnych inštitúcií, mestských podnikov či sociálne služby poskytované občanom. Samostatnou časťou bola prezentácia mesta a regiónu z pohľadu cestovného ruchu.

Našich delegátov hostitelia ubytovali v kongresovom komplexe, ktorý sa nachádza v areáli skanzenu Múzea mazowieckej dediny. V rámci pobytu absolvovali prehliadku partnerského mesta Sierpc, jeho mestského a okresného úradu, nemocnice, miestnej strednej odbornej školy, novozrekonštru­ovaného kultúrneho domu, ale aj historického centra neďalekého mesta Płock.

Okrem oficiálnych bilaterálnych rokovaní so zástupcom primátora mesta Sierpc Zbigniewom Leszczyńskim, starostom okresu Sierpc Janom Laskowskim a jeho zástupcom Marekom Gąsiorowskim zlatomoraveckú delegácii tlmočila celý čas sprevádzala pani Veronika Kaminska z Varšavy, ktorá pochádza zo Zlatých Moraviec.

Ďalšie stretnutia už odborné[/color][/si­ze]

Juraj Novák nás informoval, že „do konca roku 2013 sú naplánované ďalšie stretnutia, či už v Poľsku alebo v Zlatých Moravciach, na ktorých už budú participovať odborníci z jednotlivých oblastí.“

Táto spolupráca so Sierpcom nie je jediná, nadväzuje na dlhoročnú spoluprácu základných umeleckých škôl oboch miest. V septembri tohto roku má v pláne zlatomoravecká Základná umelecká škola návštevu žiakov a pedagógov družobnej školy v Sierpci, ktorej súčasťou bude spoločný koncert och škôl.

Novák na záver dodal, že toto je //**„konečne po dlhej dobe konštruktívna spolupráca mesta Zlaté Moravce s partnerským mestom.“ ** //

sierpec
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM