Peter Klimant Kultúra

Mastné šišky na mastný štvrtok: Na zlatomoraveckom námestí sa bude konať netradičné podujatie

Veľkí jedáci a maškrtníci si v Moravciach prídu na svoje. V našom meste sa bude už čoskoro konať zaujímavé podujatie, ktoré bude v znamení mastných šišiek. Tých si bude môcť každý nabažiť do sýtosti.

Ilustračný obrázok k článku Mastné šišky na mastný štvrtok: Na zlatomoraveckom námestí sa bude konať netradičné podujatie
Zdroj: TASR

V Zlatých Moravciach sa udeje poriadne zaujímavé podujatie. Už tento štvrtok sa na Námestí Andreja Hlinku so začiatkom o desiatej hodine ráno uskutoční súťaž v jedení mastných šišiek.

Pre ľudí bude pripravených až približne 400 chutných šišiek. Každý môže zjesť toľko, koľko bude vládať. Najväčší jedák získa uznanie a takzvanú „zlatú šišku“, čo bude vlastne len ďalšia šiška, ktorú si bude môcť zobrať domov na cestu.

Toto podujatie patrí medzi fašiangové zvyky a zábavy. Mastný štvrtok je posledný štvrtok pred 40-dňovým pôstom, ktorý nastáva pred veľkonočnými sviatkami. Ako hovorí ľudové príslovie, kto na Mastný štvrtok nezje ani jednu šišku, do konca roka sa mu nebude dariť. Práve z tohto vznikla tradícia jedenia šišiek a iných mastných jedál počas tohto dňa. Sviatok však pravdepodobne vznikol aj preto, aby sa ľudia pred pôstom zbavili zo svojich špajzí zásob masti, cukru či vajíčok.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM