Adriana Blahová Kultúra

Mastné raňajky s príchuťou jazzu

Fat Breakfast (Mastné raňajky) je jedinou jazzovou kapelou v okolí. Trojčlenná formácia odohrala koncert tento piatok v Kompas Clube. Hudobní labužnící si prišli na svoje.

Dve tretiny kapely sú z Topoľčian, Branislav Schwartz – gitara, Matián Grznár – bicie, jedna z Moraviec, Jozef Madola – basgitara. Fat Breakfast vznikli len v marci tohto roku viac-menej náhodou. Basgitarista kontaktoval gitaristu, aby s ním prešiel isté veci na skúšky na vysokú školu. Hudobníci si sadli od prvého momentu a vzišla z toho terajšia formácia. Názov však nebol od začiatku jasný. Padlo pár vtipnývh návrhov ako Think pink (Mysli rožovo), Inner space (Vnútorný priestor) či Mamut in smoking(Mamut v smokingu). Nakoniec sa však chalani zhodli na názve, ktorí vystihuje ich tvorbu. Sami seba radia do kategórie jazz fusion Je to spojenie vplyvu jazzu z osemdesiatich percent a vplyvu rocku, bluesu, popu a iných žánrov. Podľa gitaristu jazz vsiakne do seba všetko z okolia.// „Čím viac predchádzajúcich skúseností človek má, tým viac ich môže do hudby vložiť.“ //Na margo slovenskej jazzovej scény sa nevyjadril veľmi pozitívne. //„Slovenský jazz dosť stagnuje, v podstate už len stojí. Keď je jazz veľmi komplikovaný, je tam veľa harmónií, myšlienok a melódií, človek to nepochopí. Práve tento moderný jazz vystihuje jednoduchosť.“ //

Na koncerte zahrali vo väčšej miere prebraté skladby. Repertoár doplnili aj vlastnou funky a fusion tvorbou. Koncert sa niesol v komornej atmosfére. Diváci si vychutnali plnohodnotné umelecké „mastné raňajky“ v domáckom prostredí útulného klubu.

Mastné raňajky s príchuťou jazzu
1
Galéria
fat breakfast
21
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM