Kultúra

Maškrtníci si prídu na svoje: V mestskom múzeu sa uskutoční Slivkobranie

Tradíciu varenia slivkového lekváru, ktorá sa pomaly vytráca z našich domácností, oživí Mestské múzeum v Zlatých Moravciach. Prečítajte si podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Maškrtníci si prídu na svoje: V mestskom múzeu sa uskutoční Slivkobranie
6
Galéria
Zdroj: TASR

Tradičné Slivkobranie zažijeme v Zlatých Moravciach aj tento rok. Ide o starú tradíciu, ktorá je pravidelne oživovaná v našom meste.

V stredu 11. septembra 2019 o 10.00 hod. navarí tradičný slivkový lekvár Mestské múzeum v Zlatých Moravciach a členky SSk Zlatomoravčianka na nádvorí Migazziovského kaštieľa.

Maškrtníci sa môžu tešiť, akcia je totiž, ako inak, spojená aj s ochutnávkou slivkového lekváru, ktorý bude čerstvo uvarený priamo na mieste.

Kvalitný a chutný slivkový lekvár nie je jednoduché pripraviť. V súčasnosti sa na jeho prípravu používajú všetky druhy sliviek pozberané zo stromu, ale i popadané na zem.

„V minulosti to však tak nebolo. Na jeho prípravu sa používali len slivky, z ktorých sa dala ľahko vylúpnuť kôstka. Nikdy sa nepoužívali tie, ktoré spadli na zem prirodzeným spôsobom,“ informuje múzeum.

Okolo stromu sa rozprestierali plachty, do ktorých sa plody zo stromu striasli. „Po vykôstkovaní sa vložili do medeného kotla a uviedli sa do varu. Miešali sa drevenými varechami, alebo krídlovými miešadlami. Lekvár sa varil približne 10 – 12 hodín a nepridával sa do neho cukor ako dnes. Po uvarení sa dával do hlinených, drevených, alebo slamených nádob, ktoré sa zakryli plátennou handrou a obviazali sa motúzom. Dnes je tento spôsob uskladnenia nahradený sklenenými pohármi s viečkom,“ dodáva múzeum.

Foto: ilustračné

Maškrtníci si prišli na svoje: Zlaté Moravce zažili tradičné slivkobranie
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM