Rôzne

Zlatomoravčania, čo prišli o prácu: Niektorí v lepší život už ani neveria

Tisícky ľudí sa boria deň čo deň s veľkým problémom. Chceli by pracovať, no nemôžu. Jednoducho, nie je kde a tak sú bez práce. Jedno majú spoločné - obavy o budúcnosť.

Ilustračný obrázok k článku Zlatomoravčania, čo prišli o prácu: Niektorí v lepší život už ani neveria
Foto: Zuzana Jakubičková

Ľudí bez práce je veľa aj v zlatomoravskom okrese. Mnohí o ňu prišli pred rokmi, v lepší život už ani neveria. Ich snahou je len nejako prežiť.

Dlhodobo bez práce žijú manželia Štefan a Mária zo Zlatých Moraviec. Odkázaní sú na sociálne dávky, ktoré im dajú dohromady zhruba 200 eur. Občas ich zamestnali na verejnoprospešných prácach, čo im aspoň trochu pomohlo zlepšiť príjem. Dnes žijú iba zo sociálnej podpory.

„Existujeme takto už roky. Je to smutný život. Kedysi sme obaja pracovali v miestnej fabrike na výrobu chladničiek. Neskôr som robila v obchode, potom som ešte v supermarkete vykladala tovar. Keď ma tam už nepotrebovali, inú prácu som si nenašla. Mám 55 rokov a v mojom veku sa robota ťažko hľadá,“ rozhovorila sa Mária. „Trojizbový byt sme vymenili za menší. Žijeme v jednoizbovom byte. Ešteže nám syn pomáha. Inak neviem, čo by s nami bolo,“ dodala smutne.

Byť bez práce nie je nič príjemné. Pani Viera hľadá stále zamestnanie aj mimo okresu. Pracovala ako zdravotná sestra. Musela však z rodinných dôvodov odísť na Moravu a keď sa vrátila, už voľné miesto nenašla. „Nárok na podporu nemám, nespĺňam požadované podmienky. Za posledné tri roky som aspoň dva neodpracovala. Do decembra som pracovala brigádnicky s malým príjmom. Spolu s dávkami to robilo okolo 140 eur.“

Ján má 48 rokov, dlhých desať už nepracuje zo zdravotných dôvodov. „Žijem zo 180 eur. Pomáha mi dcéra a aj bývalá manželka. Je to ťažké a mám obavy, čo bude ďalej. S mojimi diagnózami ma nikto nechce.“ So skepsou nazerajú na život ľudia bez práce.

Anna Mondočková/mo­ravce24/

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM