Kristína Striešková Rôzne

Ľudia stoja v klientských zónach

Dlhé rady nervóznych a podráždených ľudí, ktorí prišli podať daňové priznanie sú stále realitou. Zmenu neprinášajú ani takzvané klientske zóny, ktoré majú zlepšiť komfort pre občanov a podnikateľov.

Na Daňovom úrade v Zlatých Moravciach sa klienti komfortne necítia. Stiesnené pomery, státie na schodišti ničím nepripomína klientsku zónu v banke. Vyčkajú si rad, až potom v jednej či dvoch kanceláriách vybavia všetko to čo potrebujú. Pokiaľ nie, obrátia sa na vedúceho Stanislava Kurku. Jeho odbornosť si ľudia pochvaľujú. Daniari sídlia v budove patriacej mestu. Najprv musíte zdolať dve poschodia, o bezbariérovom prístupe klienti môžu len snívať. Ľuďom s obmedzenou schopnosťou pohybu prístup na tieto miesta je nedostupný. Pritom každá administratívna budova má slúžiť všetkým občanom bez ohľadu na ich zdravotný stav. Taktiež tu musí byť bezbariérové WC. Počas posledného marcového týždňa sme zaznamenali na tzv. klientsku zónu väčšinou negatívne ohlasy, obdiv si vyslúžili zamestnanci kontaktného miesta DÚ za prístup ku klientom.

[color=#000099]­Názory občanov[/color] „Slováci si opäť svoje povinnosti nechávajú na poslednú chvíľu. Chodím s daňovými priznaniami na úrad od februára. Také zlé ako dnes, to ešte nebolo. Aj oproti vlaňajšku je to horšie. Lepšie to bolo, keď sa daňové priznanie dalo podať u správkyni podľa abecedného zoznamu,“ myslí si podnikateľka Vierka Koprdová. Živnostník „V januári som potreboval pre banku potvrdenie, že nemám pozdĺžnosti voči daňovému úradu. Vybral som si pol dňa dovolenky, hoci som rátal najviac s dvoma hodinami vybavovania. Nakoniec som strávil vybavovaním jedného papiera týždeň času. Boli to nervy. Pri podávaní daňového priznania je to o niečo lepšie. Som v poradí dvadsiaty, ale ide to rýchlo.“ //„Riadny chaos tam je práve teraz – v marci, keď daňové priznania podáva väčšina ľudí. Vyplnenie daňového priznania nie je jednoduché. Som tu už tretíkrát a nevidím nič pozitívneho v zriadení klientskej zóny. Nie sú tu vytvorené dobré podmienky tak pre daňovníkov ako pre daniarov. Sú tu stále rady, a to, že tlačivá na Daňové priznania boli dostupné až od polovice februára, je tiež riadny prešľap,“ hovorí nemenovaný podnikateľ.

[color=#000099]­Daňové úrady sú otvorené dlhšie[/color] Na podanie daňového priznania zostáva necelý týždeň. Posledným termínom je pondelok 2. apríla. Tlačivo na podanie priznania môžete odovzdať viacerými spôsobmi, a to osobne, poštou, faxom alebo cez internet. Ak chcete priznanie podať osobne, daňové úrady sú oddnes otvorené dlhšie. Od 26. do 28. marca sú k dispozícii od 8.00 do 17.00 hod., 29. a 30. marca sú otváracie hodiny predĺžené do 18.00 hod. a v posledný deň na podanie priznaní, 2. apríla, budú otváracie hodiny predĺžené až do 19:00 hodiny.

[color=#0000cc]­Nielen podať, ale aj zaplatiť[/color] Nezabudnite ani na to, že do 2. apríla nestačí daňové priznanie len podať, ale nedoplatky aj uhradiť. Spraviť tak môžete na pošte či v banke alebo elektronicky cez internetbanking. Za nepodanie daňového priznania hrozia pokuty od 33,19 eura až do vyše 16-tisíc eur. Daňových úradov je po novom 9, z toho 8 je v sídle vyšších územných celkov, pričom deviaty je Daňový úrad pre vybrané daňové subjekty. Formálne sa daňovník stáva klientom daňového úradu v sídle vyššieho územného celku, ale všetko potrebné vybaví ako doposiaľ, v sídle daňového úradu, na pobočke, alebo na kontaktnom mieste.

Anna Mondočková

DU
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM