Veronika Kalinová Rôzne

Letná sezóna v Arboréte? Napriek vrtochom počasia bola fajn, prišlo 28 000 ľudí

Arborétum Mlyňany SAV aj tento rok na sezónu 2013 pripravilo pre návštevníkov zaujímavé podujatia. Vedenie hodnotí letnú sezónu ako v celku vydarenú.

Ilustračný obrázok k článku Letná sezóna v Arboréte? Napriek vrtochom počasia bola fajn, prišlo 28 000 ľudí
Zdroj: Dnes24.sk

Spoznaj Arborétum

Prvé podujatie Spoznaj Arborétum Mlyňany SAV – po stopách Východoázijskej dendroflóry sa konalo 11. apríla bolo určené pre žiakov 5. ročníkov základných škôl. Zúčastnilo sa ho 65 žiakov zo základnej školy v Obyciach a Tesárskych Mlyňanoch.

Ambrózyho dni

Sezóna v Arboréte Mlyňany SAV sa otvorila 10. mája Ambrózyho dňami. Podujatie bolo určené širokej verejnosti, najmä však rodinám s deťmi. Deti si mohli vyskúšať svoju kreativitu v tvorivých dielňach a vyblázniť sa na detských atrakciách. Starší návštevníci sa mohli prejsť parkom s odborným sprievodcom či si pozrieť vernisáž obrazov v kaštieli. „Počas troch dní navštívilo i napriek zlému počasiu arborétum približne 982 návštevníkov,“ povedala Sylvia Straková, asistentka riaditeľa Arboréta.

Deň detí

2. júna bol pre deti pripravený Deň detí v Arboréte Mlyňany SAV. „Počas krásneho slnečného dňa vystúpilo v arboréte množstvo súborov a skupín: DFS Zlatňanka zo Zlatých Moraviec, Dolinka z Mane, DFS Vozokanček z Veľkých Vozokan, Danciny, kapela Malý Priestor z Tesárskych Mlynian, kapela Revolt z Vrábel. Policajti z Obvodného oddelenia PZ Zlaté Moravce a hasiči z dobrovoľného Hasičského a záchranného zboru zo Slepčian, ktorí deťom predstavili svoje povolanie a ukázali im zaujímavosti zo svojej práce,“ uviedla Sylvia Straková. V tento deň Arborétum navštívilo 1 218 návštevníkov.

Najkrajšia ruža v Arboréte

14. – 16. júna sa konalo najkrajšie podujatie, venované kráľovnej kvetov – ruži. Arborétum Mlyňany SAV ponúklo nadšencom a pestovateľom ruží nádherne rozkvitnuté rozárium, aranžmány a asi 200 odrôd ruží vystavených v interiéri kaštieľa. „Počas podujatia mali návštevníci možnosť vidieť aj ovoňať nádherné ruže a aranžmány, ktoré pripravili zamestnanci Arboréta Mlyňany SAV, zároveň si mohli pozrieť vernisáž fotografií a prezentáciu na tému Ruža – kráľovná kvetov,“ uviedla asistentka riaditeľa. Podujatie navštívilo 1 250 návštevníkov.

Seniorské aktivity

20. augusta sa konal už 2. ročník podujatia Seniorské aktivity. Dôchodcovia mohli vidieť výstavu ručných prác prihlásených do súťaže pre dôchodcov pod názvom Najkrajšia ručná práca. Súťaž prebiehala v dvoch témach (Príroda, Parky, Arboréta a okrasné záhrady na Slovensku) a v troch kategóriách, podľa ktorých boli práce aj vystavené v priestoroch kaštieľa – 1. maľba, kresba, grafika, 2. výšivky, 3. netradičné techniky. Seniorské aktivity navštívilo 244 seniorov.

Cesta rozprávkovým parkom

25. augusta bolo pre deti aj dospelých pripravené ďalšie podujatie Cesta rozprávkovým parkom. Počas prechádzky parkom na piatich stanovištiach čakali deti zaujímavé úlohy, ktoré im pomáhali plniť animátori v úlohe lesných škriatkov.

„Okrem lesných škriatkov na deti čakalo veľa iných atrakcií. Najväčšou z nich boli koníky z Ranča Arizona z Kozároviec, ktorým touto cestou veľmi ďakujeme. Veľký úspech mali tiež tvorivé dielne, maľovanie na tvár, trampolína a iné,“ zhodnotila Sylvia Straková. Toto posledné podujatie letnej sezóny navštívilo 668 návštevníkov.

Zhodnotenie sezóny

„Celková návštevnosť od apríla do konca augusta je 28 011 návštev­níkov. Ide o platiacich návštevníkov zo štatistiky AM SAV,“ uviedla Sylvia Straková.

„Keď mám zhodnotiť letnú sezónu, musím povedať, že i napriek vrtochom počasia sa sezóna môže počítať ako jedna z tých vydarených. Ja len dúfam, že všetko, to, čo sme pre návštevníkov pripravili, že sa im páčilo, že si vybrali to podujatie, ktoré sa im páči, alebo nás navštívili len tak a páčilo sa im u nás. Pre nás sa sezóna nekončí, my sme otvorený celoročne a už teraz pracujeme na jesennom podujatí Farebná jeseň a celú sezónu uzavrie podujatie Vianočné inšpirácie z Arboréta Mlyňany SAV,“ zhodnotila sezónu na záver asistentka riaditeľa Sylvia Straková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM