Richard Pročka Kultúra

Lesk a bieda Chyzeroviec

Chyzerovce sú istým spôsobom unikátne. Urbanizmus tejto mestskej časti v sebe ukrýva starobylé čaro, ktoré začal súčasný človek úspešne likvidovať.

V čom sa ukrýva unikátnosť Chyzeroviec? Malebná atmosféra pôvodne samostatnej dedinky, ktorá nemá veľkolepé námestie, ani majestátny chrám boží, sa ukrýva v jednoduchých sedliackych domčekoch. Starý otec boli prostý, ale nie sprostý, a tak dbali na to, aby bol v dedine istý poriadok v tom, ako treba domy klásť. Ľudí naučili život a práca stavať domy najpraktickejším spôsobom. Utvoril sa tak klasický pozdĺžny sedliacky dom. Každá správna kresťanská rodina mala detí neúrekom a tak sa dom predlžoval a predlžoval a to často až do bizarných rozmerov. Aby predsa len na dedine susedom obyvatelia domu ukázali, že na to majú, zdobili malinké priečelia domčekov architektonickými prvkami okukanými z meštianskych domov v Moravciach, Nitre, Vrábľoch a Leviciach. Sám život tak sformoval v 19. storočí Chyzerovce do usporiadaného a štýlovo vyhraneného urbanistického celku, v ktorom sa osobité domčeky akoby podľa nejakého pravidla radia pekne vedľa seba po stranách hlavnej cesty.

Starý otec umreli, aj dve vojny skončili a totalita z nás vykorenila lásku k tradícii, architektúre a umeleckej stránke života. Do Chyzeroviec sa nasťahoval chalupár, cigán a nikto. Títo traja úspešne likvidujú to, čo postavili starý otec aj jeho susedia. Mnohé zo starých domov už nejestvujú, alebo sa zmenili na čudesné novodobé kreatúry bez myšlienky a konceptu. Našťastie jestvuje pár osvietených, ktorým bolo do vienka vsadené aj estetické cítenie a dobrý pocit z uchovania tradičných hodnôt a jedinečnej atmosféry Chyzeroviec. Ako noví majitelia berú zdedený alebo kúpený dom ako hodnotu, ktorú treba zveľadiť pre vlastné potešenie.

Nakoniec, posúďte sami, čo na začiatku 21. storočia zostalo z idylického miesta, ktoré rozkvitalo ešte pred sto rokmi. Vo fotoreportáži vám ponúkame zvyšky zo starootcovských Chyzeroviec. Porozmýšľajte sami, prečo Slovák zanedbáva to, čo iné európske národy velebia a chránia ako národnú hrdosť. Pouvažujte, prečo Slovák nemá cit k zdedenej kvalite a prečo všetko doma nahrádza plastom z najbližšieho hypermarketu. A nezabúdajte pri tom, že peniaze sú často obyčajná výhovorka.

chyzerovce
49
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM