Kristína Striešková Rôzne

Lednár zvolal zastupiteľstvo netradične: Na desiatu hodinu

Len zriedka sa stáva, žeby poslanci žiadali zvolať rokovanie. A ak sa tak stalo, v prípade Zlatých Moraviec, musí ísť o niečo mimoriadne. Primátor ho zvolal na stredu 23. mája, na 10.hodinu.

Stredajšie zvolanie zastupiteľstva na 10.hodinu zo strany primátora je podľa slov viacerých poslancov tendenčne načasované. K rokovaniu má dochádzať práve v čase čo najmenej vyhovujúcom väčšine poslancov. Poslanci si totiž vyžiadali zvolanie zastupiteľstva na prelomenie veta primátora. O čo ide?

Mestské zastupiteľstvo minulý mesiac znížilo primátorov plat z 3 240 na základnú čiastku 1 989 eur. Peter Lednár však uznesenie nepodpísal, vraj je nezákonné. Z uznesenia totiž podľa neho nie je jasné, komu a kedy chcú poslanci vlastne znížiť plat a rozhodnutie naformulovali nesprávne.

Poslanci si následne vyžiadali zvolanie zastupiteľstva, ktoré je Mesto podľa súčasnej legislatívy povinné zvolať do pätnástich dní. V stredu čaká poslancov opätovné prerokovanie vráteného uznesenia a jeho schválenie už v zákonnej forme. Potrebných je dvanásť hlasov. Ktovie ako to nakoniec dopadne!?

Čo sa skrýva za nezvyčajným časom zasadnutia, sa môžeme len domnievať. Poslanec Ľudovít Chládek (nezávislý), vyjadril svoje rozhorčenie a obavy z toho, či príde dosť poslancov. Vzhľadom na neštandardnú hodinu si viacerí budú brať dovolenku.** „Po prvýkrát sa v Zlatých Moravciach historicky zvolalo rokovanie na 10.hodinu, počas pracovnej doby. Je to divadlo. Každý si bude žiadať refundáciu náhrady mzdy, teda z hľadiska úspory je to nerentabilné.“** Hovorí o paradoxe, že radnica nehľadí na mestskú kasu.

Zisťovali sme program primátora[/si­ze][/color]

Sekretariát hovorí o vyťažení primátora. „V stredu 23. mája o 15.00 spomienková slávnosť na štúrovského básnika J. Kráľa v mestskom múzeu. Ešte predtým má rokovanie. Vo štvrtok 24. 3. popoludní pracovné stretnutie s dvomi ľuďmi, dlhodobo naplánované. O 14. 30 stretnutie s najlepšími športovcami, o 15.30 – stretnutie s Martinom Jakubcom z Úradu pre národný rozvoj SR.“ Keďže na sekretariáte nám v telefonickom rozhovore nevedeli povedať kto je Martin Jakubec ani okruh tém stretnutia, môžeme sa len domnievať, že ide o mediálneho poradcu, experta komunikácie a publicistu. Populárny Martin Jakubec známy z TV relácií Hudobné želania, Slovensko sa zabáva spieva Vám, vystupoval pred niekoľkými rokmi pred publikom v MSKŠ. Spieval hudbu 70. rokov.

Hlasy dvanástich poslancov zďaleka nie sú osamotené, skôr naopak. I podľa ohlasov bežných ľudí, 10. hodina nie je najšťastnejšie zvolená na rokovanie zastupiteľstva.

Aj ďalšie uznesenia dostali červenú[/size][/co­lor]

Aj ďalším návrhom, na ktorých sa poslanci pred mesiacom uzniesli, dal primátor Lednár červenú. Vetoval uznesenie, podľa ktorého má byť predsedom finančnej komisie Milan Galaba namiesto Jozefa Škvareninu, ktorý od marca zastáva funkciu viceprimátora. Pozastavený je tak výkon uznesenia, ktorý určuje zmeny na postoch členov štyroch komisií zastupiteľstva: finančnej, zdravotníctva – sociálne a bytovej politiky, výstavby – územného plánovania – životného prostredia a ochrany kultúrnych pamiatok, pre eurofondy a strategické plánovanie. Primátorov podpis chýba tiež aj len pred mesiacom schváleným uznesením o zvýšení poplatkov za sociálne služby. Dôvodom, pre ktoré P. Lednár výkon spomínaných uznesení pozastavil, je podľa jeho slov fakt, že odporujú zákonu, alebo sú pre mesto zjavne nevýhodné.

Anna Mondočková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM