Rôzne

Kynologický klub si vyhrnul rukávy: Zbieral odpadky na brehu Žitavy

V našom meste sa v rámci Mesiaca ochrany prírody a životného prostredia čistia brehy Žitavy. Tejto akcii sa zúčastnil i kynologický klub, ktorý neváhal priložiť ruku k dielu, čoho výsledkom boli dokonale vyčistené brehy rieky. O akcii nám porozprával predseda Kynologického klubu Jozef Paluška.

Ilustračný obrázok k článku Kynologický klub si vyhrnul rukávy: Zbieral odpadky na brehu Žitavy
Zdroj: Dnes24.sk

Priebeh a výsledky čistenia

Jeden z hlavných iniciátorov tejto sanitárnej akcie bol pán poslanec Chládek, ktorý zabezpečil najnutnejšie ochranné pomôcky a igelitové vrecia. Čistenie trvalo jeden a pol hodiny, pri ktorom dvanásť členov klubu spolu s pánom Chládkom vyzbierali a vyčistili od nebiologického odpadu asi 400 m brehu po oboch stranách Žitavy. Čistenie potrvá do 22. apríla – do Dňa Zeme.

„Porovnávajúc oproti iným rokom, kedy som sa podobných akcii aktívne zúčastnil, musím skonštatovať, že sa jednalo o doteraz najúnavnejšie čistenie, ktoré komplikovala pomerne ešte stále veľká voda v rieke a hrubé naplaveniny najrôznejších nánosov po celej dĺžke čisteného koryta, s ktorými bol odpad pomiešaný,“ zhodnotil pán predseda Kynologického klubu Zlaté Moravce Jozef Paluška.

Zaujímavosti z akcie

Počas čistenia brehov rieky Žitava príjemne hrialo slnko a spievali vtáčiky, čo inšpirovali pána poslanca Chládka, aby sa s členmi Kynologického klubu podelil o svoje poznatky z ornitológie a poskytol im mikroinštruktáž zo života spevavcov, čím im veľmi spríjemnil zbieranie odpadkov. Humorný, no i trochu mrazivý zážitok zažil jeden z brigádnikov. „Tesne pred koncom brigády spadol celý do potoka aj najmladší brigádnik, ktorý sa musel utekať domov prezliecť,“ povedal Jozef Paluška.

Splnený sľub

Jozef Paluška dodržal svoj verejný sľub, ktorý dal do regionálnych médií: „Tri dni pred čistením brehov Žitavy som z vlastnej iniciatívy vyzbieral všetky psie exkrementy v úseku dlhom asi 1 km dlhom od mosta na Družstevnej ulici smerom na čističku odpadových vôd. 115 ks psích pozdravov od nezodpovedných majiteľov tak z úseku zmizlo a na krátku dobu skultúrnilo breh potoka.“ Klobúk dolu a veľmi si to vážime.

Záverečné zhodnotenie

Po dokonalom vyčistení brehov pán predseda Kynologického klubu zhodnotil akciu ako veľmi úspešnú a poďakoval sa všetkým členom a brigádnikom: „Za seba môžem povedať, že som bol veľmi spokojný ako s účasťou, tak aj s pracovným nasadením našich členov, za čo im v mene predsedu klubu pekne ďakujem.“

Čistenie brehov Žitavy
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM