Peter Handzuš Rôzne

Kresťanské cirkvi v SR sa tradične zapoja do Svetového dňa modlitieb

Väčšina kresťanských cirkví na Slovensku sa aj v tomto roku zapojí do tradičného podujatia - Ekumenického svetového dňa modlitieb (ESDM), ktorý pripadá vždy na prvý marcový piatok, tentokrát na 4. marca.

Každý rok ho tematicky pripravujú kresťanské ženy z inej krajiny sveta pre všetkých kresťanov – mužov, ženy, deti a mládež. Napríklad vlani to boli ženy z afrického Kamerunu a tentokrát liturgické témy pripravili kresťanské ženy z Čile v Latinskej Amerike. V jednotlivých krajinách podujatie organizačne zabezpečujú členky národných prípravných výborov. V súčasnosti sa ESDM koná vo viac ako 170 krajinách sve­ta.

„Mottom tohtoročného Svetového dňa modlitieb je myšlienka z evanjelia podľa Marka – Koľko máte chleba,“ uviedla členka prípravného výboru podujatia Zlatica Kerekrétiová. Na spoločných stretnutiach veriacich v kresťanských kostoloch a modlitebniach sa čítajú texty z Biblie, veriaci sa modlia za potreby sveta a krajiny, ktorá v tom-ktorom roku pripravila materiály pre ESDM. V tomto roku sa veriaci budú modliť za obyvateľov Čile a bližšie sa oboznámia s ich životom. V mnohých farnostiach a cirkevných zboroch premietnu diapozitívy z tejto juhoamerickej krajiny.

Ako doplnila ďalšia členka prípravného výboru ESDM na Slovensku Kvetuša Halačiová, v kostoloch a modlitebniach sa v uvedený deň robí aj finančná zbierka na podporu konkrétneho vopred vybraného projektu. V roku 2011 sa vyzbierané prostriedky použijú na projekt vzdelávania pôvodných obyvateľov Čile.
Podľa slov Halačiovej sa tentokrát v Bratislave a okolí zapája do ESDM Rímskokatolícka cirkev, Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV), Reformovaná kresťanská cirkev, Bratská jednota baptistov, Cirkev bratská a Evanjelická cirkev metodistická.

História Svetového dňa modlitieb sa začala písať v roku 1887, keď sa v USA – v Missouri – zišlo asi 300 žien z 11 kresťanských cirkví, aby založili misijné združenie žien na pomoc chudobným prisťahovalcom prichádzajúcim za prácou do Ameriky. Neskôr slávenie dňa modlitieb nadobúdalo nové rozmery a šírilo sa do celého sveta. V Európe sa toto ekumenické laické hnutie rozšírilo najmä po 2. svetovej vojne. Kresťania na Slovensku sa do tohto medzinárodného ekumenického podujatia zapájajú niekoľko desaťročí.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM