Správy

Koronavírus zasiahol aj do činnosti žrebčína: Neuskutočnili sa viaceré obľúbené podujatia

Súčasná pandemická situácia výrazne zredukovala návštevnosť Národného žrebčína Topoľčianky. Viaceré tradičné podujatia sa neuskutočnili a zatiaľ nie je jasné, kedy bude môcť žrebčín privítať nových návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus zasiahol aj do činnosti žrebčína: Neuskutočnili sa viaceré obľúbené podujatia
10
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

„V rámci sprísňujúcich sa opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR v súvislosti s ochorením COVID-19 sa prehliadky jazdiarne a všetky služby spojené s turizmom s účinnosťou od 2. októbra nekonajú,“ potvrdilo vedenie žrebčína. Jedinečnú hipologickú expozíciu ročne navštívi približne 50 000 turistov.

Prvýkrát po dlhých rokoch sa Slovenská jazdecká federácia v tomto roku nerozlúčila so športovou sezónou Hubertovou jazdou. V decembri sa ani deti nedočkali príchodu Mikuláša, ktorý sa teší veľkej obľube. Okrem možnosti povoziť sa v koči býva pripravený pútavý rozprávkový príbeh. Jeho súčasťou tradične bývajú vystúpenia lipicanov a jazdcov v historických kostýmoch.

Oslávia storočnicu

Národný žrebčín oslávi v budúcom roku storočnicu svojej existencie. Podľa riaditeľa žrebčína Michala Horného by bol pekným darčekom k tomuto jubileu zápis plemena koní lipican do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. „Súčasne by bol aj určitou ochranou tohto plemena, ktoré patrí k najstarším kultúrnym plemenám koní chovaným v Európe,“ poznamenal.

O zápise do svetového zoznamu rozhodne Medzivládny výbor Dohovoru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO na svojom 16. zasadnutí v decembri 2021. Spoločnú nomináciu pod názvom Tradície spojené s chovom koní plemena lipican podalo v marci tohto roka osem krajín, Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Maďarsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Taliansko.

Jedinečný žrebčín

Stádo lipicanov v národnom žrebčíne Topoľčianky pozostáva zo 45 lipicanských kobýl a zhruba 30 plemenných žrebcov. Počas existencie žrebčína sa v Topoľčiankach narodilo zhruba 8 900 žriebät, z ktorých lipicany tvorili približne štvrtinu.

V štátnom podniku chovajú celkovo 520 koní, v tomto roku očakávajú prírastok 70 žriebät. „Náš žrebčín je jediným žrebčínom na svete, ktorý chová päť čistokrvných plemien koní, využívaných a testovaných aj v športe. Tri plemená chováme ako génové rezervy. Chovu plemien lipican, hucul a shagya-arab sa tu nesmierne darí,“ zhodnotil Horný.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac informácií zo Zlatých Moraviec a okolia

Sezónu v Národnom žrebčíne otvorili bez verejnosti
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM