Lucia Lauková Správy

Koronavírus pozastavil aj archeologický výskum na Gýmeši: Práce musia preložiť

Medzi zrušené akcie kvôli hrozbe koronavírusu patrí aj archeologický výskum, ktorý mal v apríli prebiehať na hrade Gýmeš.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus pozastavil aj archeologický výskum na Gýmeši: Práce musia preložiť
Zdroj: TASR

Gýmeš je pre mnohých srdcovou záležitosťou, najmä pre tých, ktorí sa podieľajú na jeho záchrane. Ruiny hradu zachraňujú dobrovoľníci už viac ako 12 rokov. Ďalšie práce mali naplánované aj v roku 2020. Vpád nevítaného hosťa však plány zrušil.

Ešte začiatkom sezóny 2020 sa členom združenia Castrum Ghymes podarili prvé jarné brigády. Ako uvádzajú na sociálnej sieti, zamerané boli na bežné jarné práce.

Objavy budú musieť počkať

„Rozobrali sme tiež lešenie v hranolovej vežičke renesančného predbránia či pod kaplnkou sv. Jána. Žiaľ súčasná situácia neumožňuje organizovanie verejne dostupných akcií, to sa týka aj archeologického výskumu, ktorý sa mal konať začiatkom apríla,“ informuje združenie, s tým, že o prípadnom náhradnom termíne bude informovať.

Počas každoročných brigád zameraných na archeologický výskum sa v minulosti podarili odkryť vzácne nálezy. V roku 2015 sa napríklad odkryl vstup do hospodárskej budovy na hornom hrade. Vlani sa podarilo odkryť pôvodnú pochôdznu úroveň vo väčšej časti predbránia a objaviť množstvo archeologického materiálu.

Navštívte ho neskôr

Mnohých aktuálna situácia neodrádza od návštevy hradu, kde sa podľa združenia stretáva aj v týchto dňoch veľa ľudí.

Aj keď zatiaľ nebol vyhlásený zákaz vychádzok, občianske združenie Castrum Ghymes vyzýva, aby ľudia pred návštevou hradu Gýmeš uprednostnili pobyt doma. „Hrad bude rovnako pekný aj v lete,“ dodáva združenie.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM