Peter Klimant Samospráva

Koniec zdĺhavému teroru v moraveckom parlamente: Primátorka upustila od svojej praktiky, nocovať sa bude doma!

Kto sa zaujímal o dianie v našom meste, no odradzovali ho zdĺhavé zasadnutia zastupiteľstva, má dôvod na radosť. Vyzerá to tak, že nočným rokovacím maratónom v Zlatých Moravciach odzvonilo.

Ilustračný obrázok k článku Koniec zdĺhavému teroru v moraveckom parlamente: Primátorka upustila od svojej praktiky, nocovať sa bude doma!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Mestské zastupiteľstvá do neskorej noci boli v Zlatých Moravciach do nedávna bežnou praxou. Začiatok rokovaní bol z pravidla stanovený na štvrtú hodinu poobede a končilo sa častokrát až pred polnocou. Poslanci sa pritom spoločne s primátorkou vždy stretli v deň vopred, aby si všetky body predrokovali a oficiálne zastupiteľstvo tak urýchlili. V praxi to však nefungovalo.

Nekonečne dlhé rokovacie maratóny mala podľa viacerých ľudí z mesta na svedomí hlavne primátorka, ktorá pomalým a výrazným hlasom čítala od slova do slova každý jeden návrh, a to aj napriek tomu, že boli všetky premietané na tabuli. Robila tak vraj preto, aby uspokojila ľudí, ktorí počúvali zasadnutia v online prenose. Tí si však mohli všetky návrhy nájsť vyvesené na webe mesta.

„Musím priznať, že chápem snahu pani primátorky vyhovieť poslucháčom online prenosov, ale na druhej strane prax ukázala, že to nie je možné. Hlavne ak máme na programe veľké množstvo bodov, pretože čítaním celých obsahov uznesení sa zastupiteľstvo neúmerne predlžovalo až do neskorých nočných hodín,“ vyjadril sa k problému poslanec Michal Cimmermann.

Rozruch v celej veci spôsobilo najmä šieste zasadnutie zastupiteľstva, ktoré skončilo len tesne pred polnocou. Niektorí zamestnanci mesta tak zostali v práci takmer až 16 hodín, keďže po osem hodinovej šichte šli rovno na zasadnutie.

To sa nepáčilo ani Inšpektorátu práce, ktorý si po tomto mestskom rokovaní rozhodol na radnicu posvietiť. Inšpektori zistili viaceré pochybenia a mestu teraz hrozí mastná pokuta a radnica má k tomu na krku aj nové trestné oznámenie.

Prestala s čítaním

Pod týmto tlakom sa primátorka Serafína Ostrihoňová rozhodla zmeniť zaužívané rokovacie postupy. Na štvrtkovom zastupiteľstve si zdĺhavé čítanie návrhov odpustila. Nebola si však svojím konaním úplne istá. „Aby sme nenaťahovali čas, bola som poprosená, aby som nečítala tie uznesenia. Ja dúfam, že tým nejako zas nechybím. Pokiaľ áno, upozornite ma,“ apelovala na poslancov. Žiadny jej však upozornenie nedal.

Sama však upozornila, že ona nečítanie uznesení považuje za chybu, no napriek tomu s tým prestane, vraj aby ju a poslancov za to niektorí ľudia zbytočne nešikanovali.

Počas rokovania však zopárkrát neodolala a niektoré návrhy uznesení aj tak prečítala celé.

Len do ôsmej hodiny

Ďalšou novinkou, ktorú dala pripraviť primátorka je, že zastupiteľstvá budú po novom trvať len do ôsmej hodiny večer. Pokiaľ do tohto času nebudú prerokované všetky body, zastupiteľstvo bude prerušené a pokračovať bude na najbližší pracovný deň o 15.00 hodine, v prípade ak sa poslanci nedohodnú na inom termíne. Vedenie mesta sa tak rozhodlo na základe spomínaných zistení inšpektorov práce. Pracovníci radnice tak budú mať svoju povinnú 12 hodinovú pauzu pred začiatkom novej pracovnej šichty, presne tak ako si to zákon vyžaduje.

Nový rokovací poriadok však ešte nebol schválený mestským zastupiteľstvom. Poslanec Michal Cimmermann nás však ubezpečil, že schválený určite bude. Takmer sa podľa neho riadilo už i štvrtkové zasadnutie, ktoré prebehlo v Chyzerovciach. Rokovanie skončilo presne o 20:04 hodine. Nový, zatiaľ neschválený, rokovací poriadok tak bol prestrelený len o 4 minúty.

Čítajte tiež:

Ostrihoňová nečakane s vinšovačkou poslancom: Nech je tvoja duša čistá, ako táto kytica VIDEO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM