Kultúra

Koncertom si v Moravciach pripomenieme grófku: Kto bola Antónia Migazzi?

V Zlatých Moravciach sa už čoskoro uskutoční koncert. Venovaný bude významnej osobe nášho regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Koncertom si v Moravciach pripomenieme grófku: Kto bola Antónia Migazzi?
Zdroj: TASR

Milovníci hudby a histórie si prídu v našom meste na svoje. V sobotu 15. februára 2020 sa v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach uskutoční koncert venovaný spomienke na Antóniu Migazzi.

Ako informovalo múzeum, koncert sa uskutoční na počesť šľachetnosti a dobrosrdečnosti grófky. Vystúpi hudobná skupina Golden Burg Embryo. Vstup je pre všetkých zdarma.

Pomáhala chudobným a sirotám

Grófka Antónia Migazzi (1838–1886) rodená Marczibányi bola manželkou zlatomoraveckého grófa Viliama Migazziho, ktorý bol tekovským županom, poslancom Národného zhromaždenia, predsedom Rybárskeho spolku v Uhorsku a predsedom Turisticko – karpatskej spoločnosti so sídlom v Starom Smokovci.

Antónia sa počas svojho života preslávila za svoju dobrosrdečnosť. Starala sa o chudobných a siroty, založila sirotinec v Zlatých Moravciach a bola zakladateľkou Červeného kríža v Tekovskej župe.

Za svoju humanitnú činnosť bola dokonca ocenená viedenským cisárom rádom Hviezdneho kríža.

Mauzóleum Migazzi

Spolu s manželom je pochovaná v známom zlatomoraveckom mauzóleu. Ležia v čiernych sarkofágoch z rakúskeho mramoru. Múzeum obkolesuje park. Dominujú mu dve aleje vysadené smútočnými smrekmi a tujami zbiehajúcimi sa k hrobke.

Sadenice si doviezol gróf z parku Sanssouci pri nemeckom Postdame. Tie najväčšie majú cez 126 rokov. Svojím tvarom akoby naozaj smútili za zosnulými manželmi.

Foto: Mauzóleum rodiny Migazzi

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM