Adriana Blahová Kultúra

Kino Tekov oslavuje storočnicu!

Vedúci kina, Stanislav Ivanovič, v ňom pôsobí už 37 rokov. Pozná ho lepšie ako ktokoľvek iný. Zažil dlhé rady pred kinom, i dvoch ľudí v sále. Aj vďaka jeho nadšeniu kino ešte stále funguje.

Stanislav sa dostal k svojej profesii celkom náhodne. Jeho mama v kine pracovala. Kedysi bývalo nabité a v nedeľu bolo treba navariť obed. Preto poslala 14-ročného Stanislava predávať lístky. Postupne si prácu v kine zamiloval a filmy v ňom premieta dodnes. V múzejnej knihe našiel zmienku o tom, že kino Tekov funguje od roku 1911, a teda patrí medzi najstaršie na Slovensku. V podobne veľkých mestách ako sú Moravce, dokonca i vo väčších, mnoho klasických kín zaniklo. Možno práve vďaka Stanislavovej snahe si môžeme najnovšie filmy pozrieť aj u nás. Pred šiestimi rokmi vlastnoručne vymenil sedačky v kine za mäkšie. Odvtedy návštevnosť kina prudko stúpla.

Stanislav si spomína na zlaté časy kina i amfiteátra. Po revolúcii bol najväčší boom. Najúspešnejším filmom vôbec boli Čeľuste. Ľudia čakali dve hodiny pred premietaním v dlhých radoch na lístky. Na amfiteátri boli zase lavičky kompletne obsadené. Diváci ležali dokonca na betónovom javisku. Boli aj „čierni pasažieri“, ktorí preskakovali plot. Pri takom počte si ich však nikto nevšimol, prípadne sedeli na okolitých stromoch. Po víkendovom premietaní upratoval Stanislav s rodinou amfiteáter od ôsmej rána do druhej poobede. Toto leto však bolo veľmi slabé. Letné kino zívalo prázdnotou, neboli tržby, preto sa premietanie na najbližšie obdobie zastavilo.

Čo sa týka kina, to sa drží celkom slušne v konkurencii väčších miest a novodobých multikín. V rebríčku najnavštevova­nejších kín Slovenska je na 48. priečke. Na film príde v priemere 35 ľudí. Uplynulý rok si lístok kúpilo vyše 12 000 návštev­níkov. Čo nie je na tak malé mesto vôbec zlé. Stanislav však nevidí budúcnosť kina pozitívne. Kiná ovládajú 3D filmy, ktoré si vyžadujú špeciálne zariadenie. To však stojí okolo 150 000€. S určitosťou teda nikto nevie povedať, koľkokrát ešte klasické, priam historicky hodnotné kino, ešte film premietne.

Kino Tekov oslavuje storočnicu!
1
Galéria
kino tekov 100
24
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM