Lucia Lauková Rôzne Rôzne

Kde všade nájdeme Nitru? V Amerike, v knihách ale aj vo vesmíre!

Neveríte? Prečítajte si článok, v ktorom sme zhromaždili zopár faktov o tom kam všade sa už dostalo pomenovanie po našej starobylej Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Kde všade nájdeme Nitru? V Amerike, v knihách ale aj vo vesmíre!
Zdroj: TASR

Nitra vo vesmíre

(9543) Nitra je planétka, ktorú objavil Milan Antal 4. decembra 1983 počas svojho pobytu na maďarskom observatóriu Piszkéstetõ. Planétku pomenoval po meste Nitra. Meno planétky sa stalo oficiálnym po zverejnení v cirkulári MPC č. 43190 vydanom dňa 4. augusta 2001 Medzinárodnou astronomickou­ úniou.

Nitra v novele

Názov nášho mesta nájdeme aj v literárnom diele. Meno postavy v novele Lost in Antiquity od autora Williama Kurfmana je Nitra. Kniha bola vydaná v New Yorku v roku 2008.

Nitra v Spojených štátoch

Meno Nitra, sa používa aj zahraničí, podľa údajov zo stránky namelist.com sa toto meno prvý krát použilo v roku 1974 a Spojených štátoch ho nesie 35 ľudí. Používajú sa aj variácie mena ako napríklad Danitra.

Nitra ako múza

Nitra bola múzou aj pre viacerých slovenských autorov, ktorí Nitru opísali do básní a piesní. Spomenieme krásnu ľudovú pieseň Nitra, milá Nitra, alebo báseň od Andreja Sládkoviča K Nitre. Nitra pózovala aj maliarom, ktorí ju zvečnili na svojich plátnach.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM