Rôzne

Každý rok zahynú v Jelenci stovky žiab: Gymnazisti z Moraviec ich zachraňovali

Veľký obdiv si zaslúžia študenti III. C triedy Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach pod vedením triednej učiteľky RNDr. Moniky Gálikovej. Pýtate sa prečo? Napriek chladnému počasiu pricestovali do Jelenca , aby postavili zábrany na ochranu žiab popri ceste pri jazere.

Ilustračný obrázok k článku Každý rok zahynú v Jelenci stovky žiab: Gymnazisti z Moraviec ich zachraňovali
Zdroj: Dnes24.sk

Prechod cez cestu býva tragický

Každý rok sa tu na jar žaby presúvajú z lesa do jazera, aby doň samice nakládli svoje vajíčka. Avšak prechod žiab cez cestu býva tragický pre veľkú časť z nich. Mnohí iste ani netušia, že aj keď žaby nie sú ich obľúbeným živočíchom, práve ony majú v našom ekosystéme nezastupiteľné miesto a sú zákonom chránené. Z roka na rok príde o život v Jelenci pri jazere niekoľko stoviek žiab, ktoré končia pod kolesami áut. Študenti sa sami presvedčili o tom, že premávka je v týchto miestach veľmi frekventovaná.

Gymnazisti plní elánu sa chopili náradia a materiálu a za pár hodín postavili zhruba 300 m zábran (navyše na tomto úseku vyzbierali za veľké vrece odpadkov, ktoré tu turisti vyhodili). Ich práca však neskončila. V teplejších dňoch, keď budú žabky migrovať a zastavia ich zábrany pri ceste, bude treba všetky žaby opatrne poprenášať do jazera, aby tak mohli pribudnúť nové rodiny žiab. Na tento účel sa budú vytvárať tzv. záchranárske hliadky dobrovoľníkov, predovšetkým z radov týchto skvelých gymnazistov, no môžu sa prihlásiť aj dobrovoľníci z blízkeho okolia. Zhruba koncom apríla sa zábrany budú musieť odstrániť a uschovať na použitie v ďalších rokoch.

Jednoduchá záchrana

Ak zachránime čo i len zopár kusov tohto chráneného živočícha, povieme si, že táto činnosť mala zmysel pre nás všetkých. Na Slovensku je ešte určite veľa lokalít, kde žabky zomierajú kvôli premávke. Aj táto akcia ukázala, že zachrániť ich nie je až také zložité. Je to koniec-koncov návod, ako na to.

Jelenec - záchrana žiab.
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM