Peter Klimant Rôzne

Kaštieľ Migazziovcov v sebe ukrýva tajomnú sieť pivníc: VIDEO z miesta, kam sa len tak nedostanete

Nie veľa Zlatomoravčanov vie, že kaštieľ rodiny Migazziovcov vo svojom podzemí ukrýva sieť tajomných a pomerne rozsiahlych pivníc. Bežne počas roka sa do nich nedostanete. Nám sa to však podarilo. Pozrite si foto a video z tohto strašidelného miesta.

Ilustračný obrázok k článku Kaštieľ Migazziovcov v sebe ukrýva tajomnú sieť pivníc: VIDEO z miesta, kam sa len tak nedostanete
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Kaštieľ rodiny Migazziovcov asi netreba bližšie predstavovať. Každý Zlatomoravčan zaiste veľmi dobre pozná túto historickú budovu z centra nášho mesta, v ktorej momentálne sídli Mestské stredisko kultúry a športu. Pomenej ľudí však vie, že táto vzácna stavba v sebe ukrýva rozsiahle podzemie. Tajomná sieť pivníc má rozlohu až 400 metrov štvorcových. V súčasnosti je ale tento priestor takmer úplne nevyužívaný.

Podľa mesta za to môže najmä ich nevyhovujúca bezpečnosť. „V pivnici nie je núdzový východ, je tam veľmi vlhké prostredie a nie je tam žiadna vzduchotechnika,“ povedala hovorkyňa mesta Mária Vozárová. Problémom je i osvetlenie, ktoré je vlhkým pivničným prostredím úplne znehodnotené. V tomto roku by však podľa hovorkyne malo dôjsť k jeho rekonštrukcii.

Menšia časť pivníc s funkčnou elektrikou sa ešte stále využíva. „V technicky vyhovujúcejších priestoroch sa nachádza depozit Ponitrianského Múzea, kotolňa MSKŠ a skúšobne zlatomoraveckých kapiel,“ hovorí Vozárová. Väčšia časť podzemia momentálne dýcha prázdnotou a počas roka je úplne neprístupná. Verejnosť má možnosť nazrieť do týchto priestorov len raz ročne, v Deň otvorených dverí v múzeu.

V minulosti však tieto priestory poslúžili na všeličo. Po odchode Migazziovcov sa pivnice využívali na skladovanie zeleniny, neskôr i vína. Na krátku dobu sa priestory využívali na výstavu obrazov či dokonca slúžili ako diskotéková sála.

Pozrite si tajomnú pivničnú sieť kaštieľa v našej priloženej video a fotogalérii!

Podzemné chodby kaštieľa Migazziovcov dýchajú tajomstvom
8
Galéria
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk
Ako z hororu: Tajomné chodby pod zlatomoraveckým kaštieľom
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM