Samospráva

Kapacita zlatomoraveckého cintorína je plná: Projekt rozšírenia stopli poslanci

Plánované rozšírenie areálu cintorína v Zlatých Moravciach je napriek kritickej situácii s kapacitou pozastavené. S realizáciou projektu nesúhlasili poslanci z Komisie výstavby, územného plánovania a ŽP.

Ilustračný obrázok k článku Kapacita zlatomoraveckého cintorína je plná: Projekt rozšírenia stopli poslanci
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa primátora Zlatých Moraviec Dušana Husára skupine poslancov z komisie výstavby sa zdal navrhovaný projekt megalomanský. Výhrady mali voči plánovanému nepriehľadnému betónovému oploteniu cintorína, ktorý považovali za finančne nákladný, ale aj voči údajne vysokej cene kolumbária či zbytočne veľkému priestoru určenému na rozptylovú lúku.

Protestovali i občania

Proti rozšíreniu cintorína protestovali aj občania, ktorí bývajú v blízkosti cintorína. „Nemajú sa čoho obávať, projekt musí rešpektovať ochranné pásmo 50 metrov od rodinných domov,“ povedal primátor.

Samospráva v súčasnosti hľadá nové spôsoby, ako vzniknutú situáciu riešiť. Projekt chce dať podľa alternatívneho riešenia prepracovať a podľa nového projektu cintorín v budúcnosti rozšíriť. Konkrétny termín tejto realizácie však nie je určený. „Územné a stavebné konanie je v tomto prípade pomerne zložité a môže trvať aj rok,“ skonštatoval Husár.

Kapacita je plná

Už dnes je však v meste situácia kritická, pretože kapacita Mestského cintorína v Zlatých Moravciach je naplnená. Cintorín síce ponúka niekoľko voľných starých hrobových miest, o tie však nie je veľký záujem. Pochovávať sa dá len na cintorínoch mestských častí Chyzerovce a Prílepy, na ktorých je kapacita voľná.

Rozšírenie mestského cintorína o susediaci pozemok, ktorý bol na tento účel priamo vyhradený, sa malo uskutočniť v dvoch etapách. V prvej etape, na ktorú bolo z rozpočtu mesta vyčlenených 100 000 eur, malo dôjsť k vybudovaniu základnej infraštruktúry cintorína, jeho oploteniu, pribudnúť malo 1000 nových hrobových miest. Takáto kapacita mala postačovať na najbližších dvadsať rokov. Druhá etapa mala nasledovať po ukončení prvej, na cintoríne mala postupne pribúdať ďalšia potrebná infraštruktúra. Peniaze boli zatiaľ vyčlenené len na prvú etapu, ktorá už mala vypracovaný aj svoj projekt.

Na pozemku s rozlohou 7153 metrov štvorcových mala okrem samotnej plochy cintorína pribudnúť aj parková plocha pred ním, chodníky, komunikácie, spevnené plochy a zeleň. Z celkovej plochy mal samotný cintorín zaberať 4160 metrov štvorcových, zvyšných 2993 metrov štvorcových mala tvoriť parková plocha pred cintorínom. Projekt počítal celkovo so 641 hrobovými miestami. V kolumbáriu bolo naplánovaných 252 hrobových miest. Rozptylová lúka mala mať plochu viac ako 314 metrov štvorcových.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM