Tlačové správy

Kam na vysokú školu? Skús UKF v Nitre a jej sociálny študijný odbor!

Sociálne služby a poradenstvo znie názov relatívne mladého študijného odboru, ktorý Univerzita Konštantína Filozofa otvorila v Nitre pred dvoma rokmi na svojej Fakulte sociálnych vied a zdravotníctva. Prečo si vybrať práve tento odbor a čo fakulta ponúka svojim študentom, sa dozviete v článku.

Sociálne služby a poradenstvo sa stávajú celospoločensky veľmi aktuálne a potrebné. Poskytujú priestor pre kontinuálnejšie pôsobenie aj vďaka novej právnej úprave z roku 2008. Predstavujú cestu k zlepšovaniu sociálnej ochrany občanov, k stabilizácii spoločnosti, ktorej záleží na rozvíjaní kvalitného systému sociálnej starostlivosti, sociálneho poradenstva a sociálnej prevencie. Celkovo sociálne služby prispievajú k rozvíjaniu kvality života a sociálnej súdržnosti. Nový zákon rozširuje sociálnu starostlivosť pre rôzne skupiny ľudí v jednotlivých podobách sociálnych služieb. Ide o poradenské služby, pobytovú sociálnu starostlivosť, opatrovateľské služby, rôzne sociálno-aktivizačné činnosti v ambulantnej, pobytovej a terénnej podobe, pôsobením mnohých aktérov (štátnych, obecných i neštátnych subjektov).

Vo všetkých sú potrební odborníci – profesionáli, špecialisti, ktorých je v praxi stále málo, aby tak mohli v sociálnych službách splniť aktuálnu požiadavku – preukázať sa patričným a požadovaným vzdelaním.

Vzdelávanie je akreditované prostredníctvom trojročného bakalárskeho (Bc.), dvojročného magisterského (Mgr.) a ďalšieho doktorandského (PhD.) programu pod názvom *„Sociálne služby a poradenstvo*“.
Absolventi bakalárskeho štúdia budú ovládať základy teórie a praxe sociálnych služieb a poradenstva, do ktorých na danom stupni vzdelávania patrí najmä poznanie sociálnych aktérov a ich úlohy v sociálnej politike (štátnej správy, samosprávy, neštátnych organizácií). Magisterské štúdium poskytuje možnosť prehĺbenia teoretických vedomostí o koncepcie a metódy sociálnych služieb a poradenstva vrátane otázok sociálneho manažmentu, legislatívne východiská a iné. Uplatnenie najmä v oblasti vedy a sociálneho projektovania umožňuje tretí stupeň vzdelávania – doktorandské štúdium.

Študenti počas štúdia získavajú teoretické i praktické vedomosti z tematických okruhov charakteru sociálneho, sociologického, psychologického pedagogického, sociálno-filozofického, právneho, antropologického, etického. Vzdelávanie sa sústreďuje na služby sociálne potrebným, zraniteľným osobám a skupinám, na pomoc v krízových situáciách, pri riešení sociálnych problémov, na pomoc pri dosiahnutí sociálnej zmeny v nepriaznivých sociálnych situáciách v konkrétnych podobách sociálnej starostlivosti, sociálnej prevencie a sociálneho poradenstva.

Pracovné pozície sociálneho pracovníka v sociálnych službách môžu byť podľa jednotlivých stupňov získaného vysokoškolského vzdelania rôzne. Od odborného asistenta, odborného, administratívneho pracovníka v jednotlivých inštitúciách a zariadeniach so sociálnou agendou po špecialistu, poradcu, case manažéra, koordinátora špecialistu, resocializačného pracovníka a ďalšie odborné pracovné posty.

Prihlášky na štúdium odboru 3.1.16 Sociálne služby a poradenstvo prijíma fakulta sociálnych vied a zdravotníctva UKF v Nitre do 28.02.2012. Ďalšie info najdete na www.fsvaz.ukf.sk alebo počas dňa otvorených dverí na FSVaZ UKF, ktorý bude 21.02.2012.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM