Richard Pročka Kultúra

Jej krojované bábiky sú po celom svete

Mária Pekárová sa venuje okrem výroby ľudových čepcov aj zmenšeným verziám ľudových krojov pre bábiky. Jej prácu máte možnosť v týchto dňoch vidieť v našom mestskom múzeu.

V týchto dňoch prebieha výstava krojovaných bábik Márie Pekárovej zo Zlatých Moraviec. Tejto záľube sa venuje už od detstva. „Moja mama šila čepce a popri nej som mala takú záľubu. Už vtedy som sa hrala s korálkami ktoré zostávali mame. Pri nej som sa zaúčala aj na šijacom stroji,“ prezradila našej redakcii.

Kroje bábik navyše nie sú hocaké. Pani Mária sa zameriava výlučne na našu Požitavskú oblasť. Kroje verne kopírujú svoje predlohy a bábikám nechýba nijaký prvok od spodných vrstiev odevu, až po ozdobné detaily ako sú mašle a čipky. Pani Mária doniesla vystaviť bábiky do múzea, aby, ako sama hovorí: „ …aj druhí ľudia videli, aby mali zážitok.“

Jej bábiky nemajú len regionálny význam a svedčia o tom celosvetové úspechy. Okrem miestnych výstav sa zúčastnila aj výstavy v Bruseli a jej bábiky sa nachádzajú roztrúsené po celom svete od Mexika až po Austráliu.

Výstavu Márie Pekárovej si môžete pozrieť v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach do 15. marca 2012, počas tradičných otváracích hodín v pondelok – piatok od 8:00 hod.-16:00 hodiny. Obedná prestávka je od 11:30 – 12:00 hodiny.

vystavababiky
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM