Rôzne

Jedinečné stretnutie: V Kľačanoch sa naraz stretli obyvatelia 8-ich obcí s rovnakým názvom

Od roku 1993 sa v júni a vždy v inej obci, koná stretnutie obyvateľov dedín nesúcich vo svojom názve Kľačany. V jubilejný 20. ročník stretnutí, ktoré sa konajú každé dva roky boli hosťujúcou obcou Čierne Kľačany.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečné stretnutie: V Kľačanoch sa naraz stretli obyvatelia 8-ich obcí s rovnakým názvom
Zdroj: Dnes24.sk

Stretnutie obyvateľov s rovnomenným názvom Kľačany sa 8. júna, za slnečného počasia, nieslo v znamení pohody a dobrej nálady. Boli sme svedkami jedinečného stretnutia domácich a zhruba 260 Kľačancov z ôsmich obcí z celkového počtu 12 na Slovensku.

Do Čiernych Kľačian prišli delegácie z Kľačian – Trnavej Hory pri Žiari nad Hronom, Hronských Kľačian z Levického okresu, Liptovských Kľačian pri Liptovskom Mikuláši, Turčianskych pri Martine, Kľačian pri Hlohovci, Kľačian – Velčíc a Slovenských z Veľkokrtíšskeho okresu.

Program bol naozaj pestrý

V bohatom programe nesmela chýbať spoločná bohoslužba, obed, prehliadka obce a kultúrny program. Pozvanie na stretnutie v 20-ročnej histórii podujatia Kľačany na Slovensku prvýkrát prijal aj prezident SR Ivan Gašparovič. Starosta Milan Švec ho privítal chlebom, soľou aj štamprlíkom hruškovice.

„Keď som dostal pozvanie sem, do vašej obce, mal som na tento deň už iný program. No keď som zistil o čo ide, že ste vymysleli takú peknú tradíciu – stretávať sa obce, ktoré majú podobný názov, nič krajšieho na svete nie je,“ povedal v príhovore prezident.

Potom nasledoval kultúrny program. V programe vystúpili zúčastnené Kľačany. Predstavili sa prostredníctvom svojich folklórnych skupín. Pozvanie organizátora prijali aj folkloristi súboru Vatra z Tlmáč a ľudová hudba Veselí chlapci. Organizátori pripravili aj výstavu fotografií.

„Ľudia si oddýchli, vymenili svoje názory a prezentovali tvorivé ambície každej obce, jej jednotlivcov i umeleckých kultúrnych telies. To sa mi páčilo,“ neskrýva spokojnosť Mária Homolova z Kľačian – Trnavej Hory. Na stretnutie prišla s manželom a 8-ročným vnukom Alexom.

História tohto významného stretnutia

Stretnutie obcí s menom Kľačany sa robí na základe iniciatívy rodáka z Čiernych Kľačian Stanislava Bajaníka, dlhoročného člena výboru Matice slovenskej. „Spoločné stretnutia inšpirujú obnovu obcí, nové investície, ekumenického ducha a priateľstvá,“ povedal o význame a poslaní projektu pre redakciu Slovenská brána Bajaník.

Stretávajú sa tu občania piatich krajov a desiatich okresov. „Schádzame sa pod štátnou, matičnou, obecnou zástavou, na tejto trojčlenke je založená nálada, ich dych a duch. Čierne, ako je známe vlastnia od r. 1997 súsošie sv. Cyrila a Metoda s Bibliou a čiernokľačianskou pyxidou prvé v obnovenej samostatnej Slovenskej republike. Každé vynikajú originalitou a miestnym koloritom,“ dodáva matičiar.

„Prvé takéto stretnutie bolo v roku 1993 práve tu v Čiernych Kľačanoch, a potom postupne v ďalších obciach. Teraz sa do Čiernych Kľačian vracia už tretíkrát,“ informovala Zuzana Mihálková v mene organizátorov.

Anna Mondočková

2. ročník stretnutia Kľačancov v Čiernych Kľačanoch
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM