Peter Klimant Rôzne

Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 5 miest pri Moravciach, kde si prídete na svoje

Jar to na nás tento rok rozbalila poriadne zhurta. Teplé dni a prebúdzajúca sa príroda nás lákajú von spomedzi štyroch stien. Užite si toto krásne obdobie roka plnými dúškami a inšpirujte sa našimi piatimi tipmi.

Ilustračný obrázok k článku Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 5 miest pri Moravciach, kde si prídete na svoje
Foto: Michal Svítok TASR / Zdroj: TASR

Kvitnúce stromy, vôňa čerstvo prebudenej prírody, spev vtákov a v neposlednom rade príjemné teploty. Všetko svedčí o tom, že zima je definitívne preč. Jar je obdobím roka, kedy je priam radosť si takpovediac dobiť baterky na čerstvom vzduchu. Inšpirujte sa našimi piatimi tipmi, kde tak môžete učiniť v okolí Zlatých Moraviec.

Zubria obora

Pri dedinke Lovce v náručí prírody môžete nájsť známu Zubriu oboru, ktorá patrí pod Lesy SR. Za symbolický poplatok sa môžete, v rámci otváracích hodín, prísť na zubríkov kedykoľvek pozrieť. Celé stádo týchto krásnych zvierat poteší oko starších aj mladších. Nájdete tu i menšiu rozhľadňu, z ktorej máte zubrov doslova pod sebou. Priaznivci športu môžu na toto miesto vyraziť smelo na bicykli. Lesná cesta k tomu miestu je ako vyšitá pre dve klesá.

Hrad Gýmeš

Jarná prechádzka na hrad Gýmeš je vždy skvelým zážitkom. Toto miesto je perfektnou kombináciou histórie a krásnej prírody. Cestou hore sa síce trošku zapotíte, kým prejdete lesnými cestičkami k samotnej hradnej zrúcanine, no pre ten parádny výhľad to určite stojí za to. Nejde však o žiadnu prehnane ťažkú túru, čiže pokojne môžete so sebou zobrať i svoje deti. Hrad sa nachádza na južnom svahu pohoria Tribeč, približne 5 kilometrov na sever od obce Jelenec. O hrad sa v súčasnosti stará občianske združenie Castrum Ghymes, vďaka ktorému je toto miesto z roka na rok krajšie a pre turistov stále veľmi atraktívne.

Veľký Tríbeč

Pokiaľ máte radi náročnejšie prechádzky, túra na Veľký Tríbeč je pre vás ako stvorená. Ide o najvyšší vrch celého pohoria Tríbeč, takže rátajte s tým, že sa aj trošku zapotíte. Túru sa oplatí začať z dedinky Kostoľany pod Tríbečom, kde sa prv môžete ešte pokochať kostolom svätého Juraja, ktorý je druhou najstaršou zachovanou predrománskou architektonickou pamiatkou na Slovensku. Potom sa už len vydáte po červenom turistickom chodníku, ktorý začína v obci a po vyškriabaní sa do nadmorskej výšky 827 m n.m budete tam. Krásna príroda a super pocit z výkonu sú zaručené.

Živánska veža

Zaujímavú historickú špecialitu nájdeme pri obci Jedľové Kostoľany. Je ňou Živánska veža. Ide o zrúcaninu stredovekej strážnej veže. Konkrétne ju nájdete v Cigánskej doline, ktorá oddeľuje pohoria Tribeč a Pohronský Inovec. O turistické chodníky nie je v okolí žiadna núdza. Dostať sa cez ne môžete buď do Veľkej Lehoty, alebo Malej Lehoty. V prírode sa teda môžete prechádzkovať i celý deň.

Studnička v Novej Vsi nad Žitavou

Neďaleko Zlatých Moraviec pri obci Nová Ves nad Žitavou sa nachádza zaujímavé pútnické miesto – novovesianska studnička. Nájdete ju v západnej časti chotára, ktorá má miestopisné pomenovanie Konopnice a Chrástočky. Studnička je zasvätená úcte Panny Márii Kráľovnej . Každoročne v období sviatku Panny Márie Kráľovnej sa tu koná mariánska púť. Okolie tohto pútnického miesta je ako stvorené na peknú prechádzku. Nechýbajú tu ani príjemné miesta na posedenie. Zaujímavosťou areálu je trojklenbový Turecký most. Ide o jedinečnú architektonickú pamiatku z 15. storočia, z obdobia tureckého pustošenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM