Richard Pročka Rôzne

Hrozia mestu záplavy?

Súčasným trendom prírody sú nečakané záplavy. V poslednom období prekvapili aj v takých miestach Slovenska, kde by to nik nečakal.

Mestom Zlaté Moravce pretekajú dva vodné toky. K Žitave a Hostianskemu potoku, Moravčanom známejšiemu ako Zlatňanka, sa v Chyzerovciach do tretice pripája aj menší Podhájsky potok. Ich zabezpečenie je podľa Slovenského vodohospodárskeho podniku v poriadku. Hovorca podniku Pavel Machava prehlásil, že „vodné toky sú na území intravilánu mesta regulované na prevedenie prietoku na úrovni Q100 (tzv. storočný prietok) s rezervou 0,5m nad hladinou storočného prietoku. V extraviláne mesta sú vodné toky Žitava a Hostiansky potok prirodzeného charakteru s meandrujúcim vinutím toku s brehovou vegetáciou.“ To znamená, že podľa Slovenského vodohospodárskeho podniku sa niet čoho obávať a obyvatelia sú v bezpečí. Realita je však bohužiaľ iná. Každú jar prinášajú naše vodné toky problémy s hladinami riek. Korytá riek sa za desaťročia od poslednej regulácie značne zvýšili vďaka objemným nánosom a Moravčania začínajú tušiť možnosť blízkeho nešťastia.

Obyvatelia mesta žijúci v bezprostrednom kontakte so Žitavou a Zlatňankou si dodnes pamätajú na záplavy, ktoré im poškodili majetky a ohrozili život alebo na početné kritické situácie, kedy záplavy hrozili. Najmä za posledné roky sa neraz Dolné Požitavie zmenilo na ničivé vodné pláne, a aj v Zlatých Moravciach k podobnému scenáru nechýbalo veľa. Azda najväčšia pohroma sa odohrala v 60-tych rokoch. Voda Žitavy tiekla ulicami mesta. Murgašova ulica bola doslova celá pod vodou a do niektorých domov tieklo oknami. Kto zmení situáciu je naozaj otázne. Tak ako ukázala povodňová situácia na Slovensku v posledných rokoch svoju ničivú silu, aj v Zlatých Moravciach sa zrejme bude najprv čakať na veľké a ničivé nešťastie. Až potom začnú kompetentní konať. Veď tak to predsa na Slovensku chodí!

Hrozia mestu záplavy?
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM