Peter Klimant Kultúra

Hrad Gýmeš čaká starodávna púť: Ľudia na nej v minulosti dostávali lopatou po zadku

Milovníci histórie a turistiky sa čoskoro spoločne stretnú na hrade Gýmeš. Čaká na nich piaty ročník obnovenej starodávnej púte. Okrem načerpania duchovnej sily tu ľudia v minulosti dostali aj niečo iné...

Ilustračný obrázok k článku Hrad Gýmeš čaká starodávna púť: Ľudia na nej v minulosti dostávali  lopatou po zadku
Foto: Rastislav Búgel

Na zrúcanine hradu Gýmeš sa bude opäť diať niečo špeciálne. V sobotu 2. augusta sa tu stretnú milovníci histórie a turistiky. Čaká na nich piaty ročník obnovenej starodávnej tradície – púte na hrad Gýmeš. Tá vyvrcholí priamo pred hradom slávnostnou svätou omšou k sviatku patróna hradu svätého Ignáca z Loyoly.

„Na hrad sa môžu turisti dostať viacerými cestami, preto je výstup individuálny a nie je riadený ako procesiová púť z obce,“ informovali členovia Občianskeho združenia Forgach de Ghymes, ktoré podujatie organizuje v spolupráci s farnosťou i obcou Jelenec.

Súčasťou slávností bude program dobového spolku Hereditas Patrum, vystúpenie hudobného súboru Musicantica Slovaca i predstavenie knihy Zabudnutí hrdinovia protitureckých bojov z pera Miroslava Eliáša, rodového historika Forgáchovcov.

Tradíciu pútí založil v roku 1740 biskup Pavol V. Forgách. Účastníkov vítal lopatovým tancom, teda štyrmi údermi lopatou po zadku. „Išlo o psychologický moment, aby si každý zapamätal, že na hrade a púti bol,“ skonštatoval Eliáš. Občianske združenie Forgach de Ghymes tradíciu pútí obnovilo po takmer dvoch storočiach.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM