Kristína Striešková Kultúra

Hovorí o sebe ako o perfekcionalistke

Spisovateľka Eva Ava Šránková, ktorej detským snom bolo stať sa policajtkou a vojačkou, sa nakoniec rozhodla vyštudovať za chemičku. Osud jej však pripravil niečo iné. Stala sa spisovateľkou historického románu.

Ako uviedla v rozhovore pre Moravce24, omámil ju duch starobylej Nitry ako rodného mesta a napísanie historického románu pokladala za výzvu. Keďže sa nebojí tém, vybrala si príbeh z francúzskych dejín. Píše osem rokov. Hovorí o sebe, že je perfekcionalistka, oporou jej je manžel a najbližšia rodina. [color=#000099] Kniha s osobným venovaním[/color] Mestská knižnica v Zlatých Moravciach pripravila pre priaznivcov literatúry stretnutie s nitrianskou spisovateľkou Evou Avou Šrankovou. Beseda sa uskutočnila 14. marca v popoludňajších hodinách, bola spojená s autogramiádou jej čitateľsky úspešného románu Izabela – Láskou spútaní. V rámci besedy autorka rozdala aj 2 osobné venovania vyžrebovaným čitateľkám. V závere však napísala venovanie do knihy každému, kto oň požiadal. Sama o svojom románe hovorí:// „Budem šťastná, keď čitatelia v mojom texte nájdu niečo viac, ako len príbeh lásky, zrady a nenávisti. Okrem vykreslenia dávnych čias mi totiž išlo najmä o to, aby som ukázala, že nech je láska akákoľvek krásna, kým nestojí na pevných základoch, môže sa naozaj zrútiť ako ten domček z kariet. Len vášeň nestačí…“//

[color=#0000ff]­Beseda začala čítaním úryvkov z románu[/color] Úvod stretnutia so spisovateľkou patril čítaniu úryvkov z jej románu v podaní Anny Kiššovej a Margity Plhalovej z Únie žien. Príbeh z polovice 15. storočia sa odohráva vo Francúzsku. Lásku mladučkej šľachtičnej Anny de Moselle a Filipa de Vosges kruto zmarí otec dievčiny. Ten mal so svojou dcérou úplne iné plány a s ich stroskotaním by sa nikdy nezmieril. Je to príbeh nevšednej lásky, bolesti, zrady, hrdosti a cti. Debutový román** „Láskou spútaní“** prirovnávajú k slávnej Angelike alebo príbehom z pera Juliette Benzoniovej. Vďaka zodpovednej práci autorky s historickými faktami sa rýchlo stotožníte s hlavnými hrdinami a doslova sa ponoríte do nádherného príbehu. Druhá časť románu pod názvom IZABELA. V TIENI NOTRE-DAME by mala byť v ponuke kníhkupectiev v druhej polovici roka.

Eva Ava Šranková je poverčivá, ale pri tom neverí, že piatok trinásteho je nešťastný dátum, ako sa o ňom hovorí. Sama sa narodila v tento deň a je presvedčená, že pre ňu je šťastný. Rodáčka z Nitry, vyštudovaná chemička, píšuca poéziu a prózu, ale vôbec najbližší vzťah má k dejinám, ktorými doslova žije, dýcha. Verí v čestnosť, priateľstvo a silu osobnosti. Miluje zvieratá, kvety, syry a vôňu bergamotu. Okrem písania sa Eva Ava Šranková venuje aj joge. A prečo prívlastok AVA? Len preto, že spisovateľka sa zaľúbila do názvu stredovekej Nitry – Nitrava s koncovkou AVA.

„Popoludnie strávené v knižnici v prítomnosti slovenskej spisovateľky bolo pre našich čitateľov určite príjemným zážitkom. Jej slová, myšlienky, pocity, ktoré vyjadrila všetkým prítomným pripomenuli hrdinku jej románov. Ďakujeme,“ dodala v závere stretnutia Anna Šútorová, vedúca knižnice.

Anna Mondočková Foto topka: bux.sk

Beseda_Srankova
16
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM