Správy

Zhasínanie svetiel v mestách: Moravce sa nezapoja, niektorí poslanci však áno

Možno ste už o tejto akcii niekedy počuli alebo aj nie. Hodina Zeme je celosvetovým podujatím, ktoré sa koná od roku 2007. Každoročne sa jej zúčastňuje väčší počet firiem, miest a obyvateľov. My sme zisťovali, či aj mesto Zlaté Moravce plánuje pri tejto príležitosti vypnúť svetlá.

Ilustračný obrázok k článku Zhasínanie svetiel v mestách: Moravce sa nezapoja, niektorí poslanci však áno
Zdroj: Dnes24.sk

Tohtoročná Hodina Zeme sa bude konať v sobotu 23. marca. Zhasnutie svetiel je naplánované od 20:30 do 21:30 hod. Do tejto akcie sa môže zapojiť mesto, firma, jednoducho každý z nás.

Zlaté Moravce sa nezapoja

O tejto akcii zlatomoravská radnica vedela už 14. marca, no zdá sa, že do 21. marca, sa ňou zatiaľ nezaoberala. Napriek tomu, že mesto Zlaté Moravce sa do akcie oficiálne nezapojí, sme boli zvedaví či sa poslanci a obyvatelia mesta zapoja aspoň individuálne.

Ladislav Boršč a ďalší dvaja poslanci sa ako fyzické osoby Hodiny Zeme zúčastnia: „Túto peknú myšlienku podporím aspoň doma.“ Z oslovených nám kladne odpovedala aj sekretárka primátora, či bývalý mestský energetik Ivan Laktiš. „Isteže. Hodinu Zeme podporím v mojom okolí a u mojich priateľov. Zavolám primátorovi a mojej dcére, aby to podporili a spropagovali,“ zareagoval Ivan Laktiš. Dcéra pána Laktiša je v súčasnosti energetičkou mesta. Takže, zlatomoravská radnica nás možno ešte prekvapí.

Bude zaujímavé sledovať či primátor Zlatých Moraviec individuálne vyjadrí svoj pozitívny postoj k environmentálnej problematike a povzbudí ostatných spoluobčanov, aby urobili to isté. Svojím príkladom bude inšpirovať ľudí, aby si uvedomili silu a dopad svojich činov ktoré majú na túto planétu.

Teplárne Hodinu Zeme podporia

Prvá energetická a teplárenská spoločnosť sa zapojí v rámci svojich možností: „To čo môžeme vypnúť určite vypneme. Z bezpečnostných dôvodov ostáva v prevádzke hlavná kotolňa, veľké bezpečnostné svetlá na výmenníkových staniciach vypneme,“ hovorí riaditeľka Ľubica Jakabová. „Povieme o tom zamestnancom na porade, aby oslovili svojich susedov, priateľov a známych,“ dodáva.

O Hodine Zeme dajte vedieť svojim partnerom, klientom, dodávateľom a zákazníkom, v obchodoch, školách či už prostredníctvom e-mailu alebo tlačeným oznamom.

V minulom roku za do akcie zapojilo 152 krajín sveta. Po prvýkrát v histórii tohto projektu sa oficiálne zapojilo aj Slovensko.

Anna Mondočková/mo­ravce24/

Hodina Zeme
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM