Lucia Lauková Rôzne

Historické FOTO: Zaujímavé fakty o majestátnej budove v centre Nitry

Historická budova slúži viac ako 110 rokov na účely súdneho tribunálu v Nitre. Stavba je svojím vzhľadom, veľkosťou ale aj samotným spôsobom výstavby, veľmi vzácna.

Ilustračný obrázok k článku Historické FOTO: Zaujímavé fakty o majestátnej budove v centre Nitry
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

Budova Krajského súdu sa nachádza na Štúrovej ulici v Ntire. Historické fotografie mapujúce výstavbu justičného paláca zverejnil Klub priateľov starej Nitry na svojom Facebooku. Na samotných fotografiách sú zachytené fázy prípravy a samotnej výstavby až po hotovú stavbu. Ako vidíme na fotkách, budova bola postavená ľudskými rukami. Klub priateľov starej Nitry píše na svojom facebooku, že secesná stavba „Sedrie“ vznikla v rokoch 1901–1903 podľa projektu budapeštianskych architektov Š. Kissa a J. Csellágha. Čo je fascinujúce podľa dátumu na jednej z fotografií bola budova dokončená v roku 1900. Oficiálne zdroje však uvádzajú roky 1901–1903.

Stojí na bývalom cintoríne

Zaujímavosťou je aj fakt, že na území, ktoré pokrýva budova bol cintorín. „Na parcele monumentálneho súdneho paláca bol kedysi mestský cintorín, na ktorom pochovávali v rokoch 1732 – 1782. Najprv tadiaľto viedol chodník, v roku 1798 tu otvorili Cestu pri Tureckej bráne. Pozemok na stavbu súdu vybralo mesto. Po zdĺhavých rokovaniach sa rozhodlo pre stavenisko za kasárňami neďaleko Dreveného trhu,“ uvádza Klub priateľov starej Nitry na svojom Facebooku.

Architektúra budovy

Pôsobivá je aj výzdoba tejto budovy, ktorá mala vyzdvihnúť jej účel. „Nad hlavným portálom sú dve monumentálne alegorické postavy žien v nadživotnej veľkosti symbolizujúce spravodlivosť. Jedna má v ruke váhy a druhá zákonník,“ opisuje budovu, Klub priateľov starej Nitry.

Budova súdu má tri podlažia a členitý pôdorys. Smeruje do Štúrovej ulice, strede sa nachádza dvor, ktorý pokračuje v areáli väznice. „Z priečelia budovy vystupuje výrazný rizalit so vstupom do budovy. Vstup je zvýraznený mohutnými drevenými dverami a dvoma vystupujúcimi piliermi lemujúcimi vstup. Piliere sú ukončené štvorcovými podstavcami, ktoré nesú sochy symbolizujúce spravodlivosť,“ píše Klub priateľov starej Nitry na svojom Facebooku.

Kultúrna pamiatka

Ako ďalej spomína Klub priateľov starej Nitry na svojom Facebooku, Justičný palác patrí medzi kultúrne pamiatky a je v správe Okresného súdu v Nitre. Reprezentačnú súdnu budovu postavili podľa projektu profesora Štefana Kissa v secesnom slohu. Stavbu realizovali stavitelia Ján Tomaschek a Karol Mayer.

Pozrite si historické foto budovy Krajského súdu, v priloženej galérii!

Môže vás zaujímať:

Nález, ktorý nikto nečakal: Ľudské pozostatky v budove nitrianskeho súdu!

Historické FOTO: Zaujímavé fakty o majestátnej budove v Nitre
7
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM