Marcel Mojžiš Kultúra

Herec Peter Mankovecký (†44) je mŕtvy: Spáchal samovraždu!

Tá najstrašnejšia správa! Herec Peter Mankovecký, ktorý svoje detstvo ešte pred naštartovaním vlastnej hereckej kariéry prežil v Zlatých Moravciach, spáchal samovraždu. Vo veku 44 rokov sa obesil.

Ilustračný obrázok k článku Herec Peter Mankovecký (†44) je mŕtvy: Spáchal samovraždu!
Zdroj: Dnes24.sk

Rodák zo Zlatých Moraviec a vedúci katedry herectva na Divadelnej fakulte VŠMU Peter Mankovecký, kde učil napríklad aj Lukáša Latináka alebo Juraja Kemku, sa obesil. "Áno, zomrel, ale nič konkrétne k tomu nevieme,” uviedli pre portál Topky.sk predstavitelia Divadelnej fakulty VŠMU.

Peter Mankovecký bol divadelný herec, režisér, dramaturg a hudobný skladateľ. V čase, keď na Divadelnej fakulte VŠMU študovali Latinák a Kemka, bol asistentom Martina Hubu a Emílie Vášaryovej. Spolu s Latinákom a Kemkom účinkoval v roku 2009 v televíznom programe Chodili sme spolu, kam ho pozvali ako ich učiteľa. Naštudovali tiež spolu inscenáciu Na koho to slovo padne, ktorá získala viacero ocenení ako napríklad Doska za Objav sezóny alebo Hlavná cena na divadelnom festivale Zlomvaz v Prahe.

Cenu Doska dostal Mankovecký aj za scénickú hudbu k inscenácii Búrka. Účinkoval napríklad vo filme Fontána pre Zuzanu 2 (1993) a pôsobil aj v Slovenskom národnom divadle, kde krátko po ukončení štúdia stvárnil hlavnú postavu v predstavení Rómeo a Júlia.

Vynikajúci pedagóg i človek, ktorý navyše výrazne pomohol úspechu hry Na koho to slovo padne. Tak si na zosnulého Petra Mankoveckého spomína jeden z jeho bývalých žiakov, herec Juraj Kemka. Smutnú správu sa dozvedel od kolegu Roberta Jakaba v nedeľu večer. Dôvody, ktoré viedli Mankoveckého k tomu, že si vzal život, Kemka netuší. „Bolo to nečakané, nikto z nás by nepovedal, že také niečo urobí.“

Kemka pripomenul, že Mankovecký bol režisérom hry Na koho to slovo padne, ktorú študenti naštudovali ešte na VŠMU. "Zhodou okolností to tento týždeň hráme v divadle Astorka, je jasné, že Petrovi Mankoveckému toto predstavenie budeme venovať, " dodal Juraj Kemka.

Foto: SND/ Herec Peter Mankovecký (vpravo) počas vystúpenia Skrotenie zlej ženy

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM