Rastislav Búgel Rôzne

Voda opäť robí problémy: Pripravený je transportér aj bojové vozidlo pechoty!

V Nitrianskom kraji začína dážď opäť spôsobovať problémy. Hasiči počas dnešného dopoludnia zasahovali na viacerých miestach.

Ilustračný obrázok k článku Voda opäť robí problémy: Pripravený je transportér aj bojové vozidlo pechoty!
Zdroj: Dnes24.sk

Vo Vrábľoch a v Tvrdošovciach čerpali vodu, v Kostoľanoch pod Tríbečom pomáhali uvoľňovať upchatý priepust. Komárňanskí hasiči prečerpávali vodu z poľa v Malej Iži, kde hrozilo, že sa voda preleje až k rodinným domom. „V službe je momentálne stovka hasičov v celom kraji, ďalších 50 je v pohotovostnom režime. V prípade potreby sú pripravení okamžite nastúpiť do služby,“ informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Nitre Viliam Pánsky.

Sú pripravení

Hasičom v Nitrianskom kraji prišli na pomoc aj šiesti dobrovoľní hasiči z obce Dlhé Pole v Trnavskom kraji spolu so svojou technikou. Na parkovisku v Tekovských Nemciach sú pripravené tri terénne vozidlá, plávajúci transportér, vyslobodzovacie bojové vozidlo pechoty, vyslobodzovacie vozidlo AV-15, pásová a kolesová štvorkolka, gumený čln, päť čerpadiel a elektrocentrála s osvetľovacím návesom. Okrem techniky patriacej hasičom v Nitrianskom kraji je pripravených aj šesť veľkokapacitných čerpadiel v Trnave. K 150 metrom gumových zábran a 260 metrom hliníkových zábran, ktoré sú k dispozícii na nitrianskej hasičskej stanici, je Záchranná brigáda HaZZ Malacky pripravená poskytnúť ďalších 70 metrov hliníkových a 300 metrov gumových zábran a Záchranná brigáda HaZZ Žilina 150 metrov hliníkových a 240 metrov gumových zábran. „V spolupráci so samosprávami i samotnými občanmi by sme mali výčiny počasia zvládnuť,“ konštatoval Pánsky.

Hladiny riek mierne stúpajú

Hydrológovia SHMÚ zaznamenali počas noci na západnom Slovensku mierny vzostup hladín tokov v hornej časti rieky Nitra a na rieke Žitava. „Vo Vieske nad Žitavou bol o 5. hodine ráno dosiahnutý 1. stupeň povodňovej aktivity,“ uviedla hydrologička SHMÚ Michaela Bírová. Hladiny ostatných tokov na západe Slovenska boli ustálené. „Vzhľadom k predpokladanému vývoju počasia očakávame dnes mierny vzostup riek,“ informovala Bírová. Najvýraznejšie stúpanie zaznamenávajú hydrológovia pri prítokoch Hrona a Ipľa, ako Podlužianka, Sikenica, Litava, Štiavnica. Najhoršia situácia je na dolnom Ipli. V tejto oblasti zodpovedá 2. stupňu povodňovej aktivity situácia na stanici Vyškovce. „Je možné, že stav na hladine dosiahne na tejto stanici 3. stupeň povodňovej aktivity,“ uviedla hydrologička SHMÚ Daniela Kyselová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM