Richard Pročka Kultúra

Gajdošské fašiangy už 25 rokov

V Malej Lehote sa v piatok konal 25. ročník Gajdošských fašiangov pod záštitou predsedu BBSK Vladimíra Maňku. Tento rok sa však pridalo aj čosi naviac. Časť programu si prepožičali obce nášho regiónu na sobotné fašiangové slávnosti.

Po úvodnom programe v Banskej Štiavnici a Žiari nad Hronom sa gajdoši z Cechu slovenských gajdošov stretli v obci Malá Lehota na 25. ročníku Medzinárodného gajdošského festivalu a gajdošských hudieb. Program začal už v skorých ranných hodinách fašiangovou pochôdzkou po obci, fašiangovou parádou a rôznymi sprievodnými podujatiami. Hlavným bodom programu však bolo večerné podujatie Gajdujte gajdence a záverečná veľká nefalšovaná fašiangová zábava.

Cech slovenských gajdošov má členov snáď po celom Slovensku. Ich domovskou obcou je Veľká Lehota, kde v roku 1996 cech aj vznikol. Jeho vedúcimi členmi sú Milan Rusko a Bernard Garaj. Hoci je cech mladší ako festival Gajdošských fašiangov v Malej Lehote, členovia cechu sa na organizácii festivalu podieľali už od jeho vzniku.

25. ročník podujatia okrem Cechu slovenských gajdošov a obce Malá Lehota organizovalo aj Pohronské osvetové stredisko v Žiari nad Hronom a záštitu nad piatkovým festivalom prevzal predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimír Maňka.

Nasledujúci sobotný deň sa v obciach Veľká Lehota, Jedľové Kostoľany, Topoľčianky, Žitavany a Machulince predviedli gajdoši v rámci obecného fašiangového programu. Vďaka občianskym združeniam Invenio a Benát sa v Žitavanoch a Topoľčiankach konal aj program „Putovanie od obce k obci“. Vozy, kone a neprekonateľná gajdošská hudba sa tak mohla tento rok šíriť nie len v Malej Lehote, ale vo veľkej časti regiónu. Gajdošský festival v Topoľčiankach aj vyvrcholil, a to slávnostným Fašiangovým koncertom pod zámockou kupolou v priestoroch Hotela Zámok Topoľčianky. Budúci rok snáď prinesie tento pôsobivý gajdošský program aj do nášho okresného mesta.

Gajdošské fašiangy už 25 rokov
1
Galéria
gajdosi
21
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM