Richard Pročka Rôzne

FOTOREPORTÁŽ: Mestský úrad v budove MNV...

Niekdajšia Meštianska škola dievčenská, po vojne MNV. Naposledy bol v budove dom sociálnych služieb. V dnešných dňoch sa robia prvé kroky na to, aby sa budova opäť stala radnicou. Prinášame Vám fotoreportáž z aktuálneho stavu...

Slávne ale smutné dejiny[/size][/co­lor]

Budova vznikal v rokoch 1911–12 ako sídlo Meštianskej školy dievčenskej. Dnes už málokto vie, že projekt vytvoril známy a uznávaný budapeštiansky architekt Jenö Lechner, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov maďarskej secesie.

Pre bombardovanie sa počas druhej svetovej vojny škola zmenila na ruinu a komunisti sa chopili jej rekonštrukcie. Násilne obili zachovanú secesnú fasádnu výzdobu, objekt prestavali na administratívnu budovu neutrálneho výrazu a zriadili v nej Mestský národný výbor (MNV). Neskôr sa mestský úrad presunul do priestorov starej polikliniky na Ulici 1. mája a tam sídli dodnes.

Súd s posledným nájomníkom[/si­ze][/color]

Médiá mestský úrad o svojom zamýšľanom presune úradu informoval ešte na tlačovej konferencii v máji tohto roka. Poslancom mestského zastupiteľstva podalo vedenie správu o sťahovaní na ich poslednom rokovaní.

//„V súvislosti s budovou sa v dnešných dňoch vedú dva súdne spory. Posledný nájomník, Stella – domov sociálnych služieb n. o., dostal od mesta výpoveď z nájmu pre dlžobu 16.500 eur. Nájomník žaluje mesto za výpoveď, mesto nájomníka za vysokú dlžobu,“ //prezrádza prednosta mestského úradu Ľubomír Martinka.

Oprava vlastnými silami[/size][/co­lor]

Prednosta hovorí, že „rekonštrukcia objektu, mimo vonkajších fasád, je predbežne odhadovaná na sumu 96.000 eur. Čo najviac prác sa budeme snažiť vykonať svojpomocne.“

„Mali by sme najprv urovnať nejako súdne spory, aby táto myšlienka bola reálna, no niektoré práce sa však môžu postupne robiť, veď objekt nemôže chátrať,“ popisuje situáciu Martinka. Tiež vysvetlil, že budova je v podstate zdravá. Opravy sa budú týkať najmä kotolne, kanalizácie, inžinierskych sietí, sociálnych zariadení, čiastočne i strechy objektu, ale aj opráv takých prvkov, ako sú dvere, okná či malovka.

„Robíme to v záujme skvalitnenia služieb občanom a pre zlepšenie pracovných podmienok zamestnancov úradu,“ dodal na záver.

Využili sme príležitosť a prinášame vám možnosť nahliadnuť do priestorov niekdajšieho MNV, ktoré boli pre verejnosť na dlhé roky neprístupné…

MsU_do_MNV
49
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM