Katarína Jankeje Rôzne

FOTO: Zoznámte sa s mladým talentom Petrom z Topoľčian, jeho zábery stoja za to!

Peter Fodora patrí k mladým topoľčianskym objavom. Poznať ho môžete z Nástupišťa, nadaný fotograf však zbiera množstvo skúseností aj v zahraničí. V rozhovore sa môžete dozvedieť, čo ho k tomuto koníčku viedlo, ako sa aj zoznámiť s jeho tvorbou.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zoznámte sa s mladým talentom Petrom z Topoľčian, jeho zábery stoja za to!
Zdroj: Dnes24.sk

Peter Fodora aktuálne študuje Stavebnú fakultu na STU v Bratislave v prvom ročníku. Vo voľnom čase sa venuje fotografovaniu akcií v rámci známeho Nástupišťa 1–12 v podchode Autobusovej stanice. Prečítajte si, čo na seba talentovaný fotograf v rozhovore prezradil.

Odkedy sa venuješ fotografovaniu a čo ťa k tomu viedlo?

Už ako malého ma bavilo fotiť, ale nikdy som to nebral ako niečo seriózne. Aktívne som začal fotiť pred rokom a pol. Náhodou som sa dostal k analógovému fotoaparátu a zapáčilo sa mi fotiť na film kvôli špecificky vyzerajúcim fotkám so skoro pravou atmosférou, ktorú nedokáže digitál vždy zachytiť.

Čo fotíš najradšej?

Najradšej fotím portréty, ale viac sa venujem akciám kvôli zlepšeniu pracovného portfólia.

Zažil si aj nejaký nevšedný zážitok pri fotení?

Zážitkov bolo veľmi veľa, vďaka foteniu som sa dostal na mnoho miest a stretol som známych umelcov. Každopádne najväčší zážitok bol, keď som sa zúčastnil projektu Escalator v Taliansku a mal som možnosť stretnúť jedného z 200 najlepších reklamných fotografov sveta, konkrétne s Enricom Blasim.

Na ktorý záber/sériu záberov si špeciálne hrdý?

Na sériu portrétov, ktoré vznikli priamo v Taliansku pod záštitou Enrica.

Čím fotíš?

Aktívne fotím na fotoaparát Nikon d610 spolu s objektívom Tamron 24–70 f2.8 a analógovým fotoaparátom Praktica bx20 s objektívom 50mm f1.8.

Máš nejaký vzor medzi fotografmi?

Základy fotografie ma naučil Tibor Kuna z Topoľčian, ktorý aktuálne študuje odbor fotografie na VSVU v Bratislave. Vďaka nemu som sa dostal na spomínané Nástupište. Môj obľúbený fotograf je Gerd Ludwig z National Geographic a oslovil ma kvôli jeho fotkám z celého sveta.

Foto: Peter Fodora

Mladý talent Peter Fodora z Topoľčian
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM