Katarína Jankeje Rôzne

FOTO: Talent v sebe nezaprie, Denis Goga (16) o jeho láske k fotografovaniu!

Mladý stredoškolák z Chrabrian je jednoznačne veľký talent. Má ešte len 16 rokov, no už teraz sú jeho zábery na nerozoznanie od ostrieľaných profesionálov. Prečítajte si rozhovor s Denisom Gogom, študentom oboru mechaniky počítačových sietí, ktorého tvorba oslovuje stále viac ľudí.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Talent v sebe nezaprie, Denis Goga (16) o jeho láske k fotografovaniu!
Zdroj: Dnes24.sk

Denis Goga je vo všedný deň študentom topoľčianskej strednej školy. Vo svojom voľnom čase sa však z neho stáva zanietený fotograf, ktorý sa v 16 rokoch môže pochváliť bohatou a pestrou zbierkou záberov.

Koľko sa už venuješ foteniu a čo ťa k tomu viedlo?

Fotografovaniu ako takému sa venujem asi 3 roky, ale tie kvalitnejšie fotografie prišli až s digitálnou zrkadlovkou. Už v mladosti ma fascinovala myšlienka, zachytiť daný moment „naveky“. Táto myšienka ma poháňala stále dopredu. Začalo to rodinným fotoaparátom a skončilo to u poloprofesi­onálnej zrkadlovke. Snáď v budúcnosti s profesionálnou.

Čo všetko fotíš?

Môj rozsah kategórií, ktoré fotografujem je pomerne veľký, ale medzi moje najobľúbenejšie patria určite fotenie portrétov a prírody ako takej. Akcie fotím nerád, pretože mi to už neprináša ten pocit radosti, ale sprevádza ma skôr nervozita a to už potom nie je ono.

Spomenieš si na nejakú nevšednú situáciu pri fotení?

Tak, moje fotenia s ľuďmi neprinášajú len nevšedné situácie, ale aj atmosféru plnú smiechu a radosti. Vždy sa snažím fotografovanú osobu niečim rozptýliť, ak je na nej vidieť, že by fotky nemuseli vyzerať tak dobre, ako keby bola úplne uvoľnená a sama sebou. Ale keby mám odpovedať na otázku, určite by som spomenul, ako sme s kamarátkou fotili album v novembri a bola nám úplná zima, ktorá nám znepríjemnila celé fotenie. Nechuť do stlačenia spúšte a omrznuté prsty. Napokon to modelka zvládla bravúrne a teraz na to spomíname s úsmevom.

Ak môžeš vyber si jedného fotografa, ktorého obdivuješ…

Určite by som spomenul slovenského fotografa Filipa Kuliseva, ktorý precestoval so svojou manželkou mnohé miesta vo svete, ktoré sú niečím zaujímavé alebo príliš neprebádané. Páči sa mi jeho odhodlanosť zachytiť určité miesto za každú cenu, je trpezlivý a jeho interpretácia fotografií je úžasná. Inšpiruje ma jeho krajinkárskými fotografiami, ktorými dokáže zachytiť atmosféru daného okamihu v jednej fotografii. Určite je veľa svetových fotografov, ktorí cestujú viac, no on je pre mňa o to zaujímavejší, že je Slovák.

Na ktorý záber si špeciálne hrdý?

Medzi portrétom by to bol určite jeden záber z Duchonky. Bolo leto a s kamarátkou sme sa stretli so zámerom nafotiť nejaký letný book. Páči sa mi o to viac, že mi príde ako vystrihnutá zo ženského magazínu (smiech). Rovnako hrdý som na fotografiu, ktorá zachytáva misku čerstvých jahôd. Proces fotografovania bol zaujímavý ale ťažký, nakoniec po dlhšej postprodukcii vyšla nad moje očakávania. Nakoľko nemám profi-štúdio, niekedy sa odhodlám na amatérske techniky. Som len rád, keď fotka vyzerá ako s nejakým štúdiovým vybavením, ktoré ja síce nemám, ale ani mi nejak extra nechýba. Práca s prírodným svetlom je rovnako zaujímavá, ako práca so štúdiovým. (*pozn. redakcie: oba zábery nájdete v galérií).

Je vidieť, že veľa času venuješ úprave a postprodukcii, čím fotíš?

Áno, snažím sa fotografie čo najdôveryhodnejšie upraviť, aby poskytli divákovi môj pohľad, ktorý nebol len cez hľadáčik. No niekedy mám chuť sa s fotografiou naozaj pohrať. Skúšam rôzne techniky, ktoré dokážu človeka zaujať, ale aj hneď pobúriť. Pred rokom som ešte fotil starším Canonom (400D) a vtedy mi šlo fotenie od ruky. Ten fotoaparát vždy ostane mojou srdcovkou. Teraz fotím Nikonom, presnejšie D5200 s portrétovým objektívom (Samyang 85mm f/1.4), ktorým fotím väčšinu fotiek. No mám slabosť pre zbierku fotografickej výbavy.

Akými kúskami sa môžeš teda pochváliť?

Patrí k nim napríklad medzi fotografmi známy objektív Helios 44M-4, alebo už menej populárny objektív Industar. Oba sa dajú využiť na modernej zrkadlovke a vytvárajú tak síce niekedy nekvalitnú fotografiu, ale o to typickejšiu na staré obdobie kedy to úplne stačilo. V galérii môžete vidieť napríklad fotografie fialových kvetov a oranžových kvetov, obe boli fotografované s objektívom HELIOS. Následne mám menšiu zbierku starých funkčných ruských fotoaparátov, ktoré pracujú práve so spomínanými starými objektívmi.

Kde ľudia môžu sledovať tvoju tvorbu?

Mám vytvorenú Facebook stránku, práve na sociálnych sieťach mi napísali ľudia s ktorými som najskôr spolupracoval a následne sa stali z nich moji kamaráti. Neľutujem, že som niekoho stretol.

Môže vás zaujímať:

Veronika Danišová a Ivanna Bagová: Nespája ich len spevácky talent, ale i mesto Topoľčany!

Foto: Denis Goga

Talent v sebe nezaprie, Denis Goga (16) a jeho zábery
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM