Rôzne

FOTO: Netradičný strom na Mestskom štadióne, podľa odborníkov je výnimočný

Ihličnan, ktorý vzbudzuje pozornosť. Na Mestskom štadióne v Zlatých Moravciach sa nachádza netradičný strom. Pýtali sme sa naň u odborníkov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Netradičný strom na Mestskom štadióne, podľa odborníkov je výnimočný
2
Galéria

Ihličnatý strom s netradičným tvarom pripomínajúcim úzku a vysokú „palicu“ sa nachádza pri vstupe do Mestského štadióna v Zlatých Moravciach. Podľa pracovníkov štadióna vzbudzuje strom pozornosť u mnohých návštevníkov, ktorí ho uvidia a ľudia sa naň vraj pravidelne pýtajú, čo je zač. Samotní pracovníci štadióna pôvod tohto ihličnanu ale nepoznajú.

Strom svojim vzhľadom zaujal aj nás, rozhodli sme sa preto obrátiť na odborníkov, aby nám prezradili, o aký strom to vlastne ide. Fotografie stromu sme ukázali botanikom zo Slovenskej akadémie vied, Arborétum Mlyňany.

Podľa Mareka Bartu z Arboréta Mlyňany ide o stĺpovitú formu smreka. „Jedná sa o Smrek pichľavý Picea pungens kultivar "Glauca Pendula“ pôvodom zo Severnej Ameriky, u nás sa pestuje ako okrasná drevina v mestských parkoch a záhradách," povedal.

Ide o pomaly rastúci strom s opadavými vetvami. Jeho ihličie zvykne mať od zelenej cez sivú až po striebornú farbu. Tento druh stromu má nekonečné množstvo variant a dva rovnaké stromy nenájdete. Každý jeden takýto smrek je preto unikát. "Neexistujú dva rovnaké, a tým je výnimočný, vysvetľuje Barta. Jeho tvrdenie nám potvrdil aj Ľubomír Pálka, ďalší odborník arboréta.

Netradičný strom na štadióne vzbudzuje u ľudí pozornosť
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM