Peter Klimant Rôzne

Fotky, ktoré nepotrebujú komentár: 5 dôvodov, prečo navštíviť Zlaté Moravce

Ocitli ste sa už v situácii, keď k vám dorazila návšteva zo vzdialenejších kútov krajiny alebo dokonca zo zahraničia a vy ste im mali poukazovať mesto? Alebo ste už aspoň rozmýšľali nad tým, kam by ste ich v takom prípade zaviedli? Pozrite si našich 5 tipov, čo sa v Moravciach naozaj oplatí vidieť.

Ilustračný obrázok k článku Fotky, ktoré nepotrebujú komentár: 5 dôvodov, prečo navštíviť Zlaté Moravce
Zdroj: Dnes24.sk

Zlaté Moravce sú pre rodákov krásnym mesto a tvrdia to aj mnohí turisti, ktorí sem už zavítali. Nachádza sa tu viacero kultúrnych pamiatok, ale aj iné zaujímavosti a pozoruhodné miesta. My vám teraz prinášame výber piatich z nich i keď vynechať niektoré nebolo vôbec jednoduché. Čo sa v Zlatých Moravciach rozhodne oplatí vidieť?

1. Platan v centre mesta

Mohutný platan javorolistý, ktorý sa nachádza v centre Zlatých Moraviec pri pošte, patrí jednoznačne medzi dominanty nášho mesta. Je štátom chránený a je dokonca i súčasťou zlatomoraveckého náučno-turistického chodníka. Vek platana je odhadovaný na 125 rokov.

2. Fontána na námestí

Na Námestí Andreja Hlinku sa nachádza pre Zlatomoravčanov dobre známa fontána. Svojim zaujímavým dizajnom nápadne pripomína slnečné hodiny. Turisti i ľudia z mesta si tu môžu oddýchnuť a posedieť na jednej z viacerých lavičiek, ktoré fontánu obklopujú. Z tohto bodu je všade doslovne na skok, fontána sa totiž nachádza v srdci centra Zlatých Moraviec.

3. Kaštieľ rodiny Migazzi

Hneď oproti fontáne nájdeme ďalšiu dominantu Zlatých Moraviec. Je ňou kaštieľ rodiny Migazziovcov. V tejto národnej kultúrnej pamiatke sídli Mestské stredisko kultúry a športu, Mestské múzeum i Kino Tekov. Je teda centrom kultúry celých Zlatých Moraviec.

4. Mestský park

Do nášho výberu sme sa rozhodli zaradiť aj mestský park. Špeciálne v tomto ročnom období je doslovne zážitkom prechádzať sa po jeho chodníčkoch. Rozlohou síce nepatrí k tým najväčším mestským parkom na Slovensku, napriek tomu naňho domáci nedajú dopustiť.

5: Mauzóleum rodiny Migazzi

Päťku uzatvárame prechádzkou po areáli mauzólea rodiny Migazziovcov. Toto krásne miesto dal postaviť tekovský župan Viliam Migazzi pre svoju manželku Antóniu Marczibányiovú a pre seba v roku 1887. Park patriaci k mauzóleu je plný oku lahodiacej zelene a je tu i možnosť posedieť si na jednej z lavičiek. Toto miesto je okrem peknej prírody bohaté i na rôzne zaujímavostí.

Môže vás zaujímať:

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Zlatých Moravciach, ktoré by mal poznať každý!

FOTO: 5 miest v Moravciach, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM