Jakub Forgács Rôzne

Fotky, čo stoja za to: 90 rokov nášho klubu turistov na jedinečných záberoch

Ak ste si mysleli, že históriu zlatomoravskej turistiky máte v malíčku, fotografie klubu turistov v mestskom múzeu vám dokážu, že stále je čo obdivovať. Na jedinečných asi 300 fotografiách od prvopočiatku turistiky u nás uvidíte pokope veci, ku ktorým ste sa doteraz nemali ako dostať.

Ilustračný obrázok k článku Fotky, čo stoja za to: 90 rokov nášho klubu turistov na jedinečných záberoch
Zdroj: Dnes24.sk

Máme takmer mesiac na spoznávanie toho najlepšieho, čo môže ponúknuť na čiernobielych aj farebných fotografiách klub slovenských turistov. Ide o úžasné zážitky a splnené sny. V múzeu v Zlatých Moravciach sprístupnil jedinečnú výstavu.

90. výročie založenia

Klub slovenských turistov (KST) v Zlatých Moravciach tento rok oslavuje 90. výročie založenia organizovanej turistiky. Pri tejto príležitosti klub pripravil v spolupráci s Turistickou informačnou kanceláriou v pobočke Ponitrianskeho múzea v Zlatých Moravciach výstavu fotografií, dokumentov, kroniky, starú turistickú výstroj, turistické odznaky, diplomy a ocenenia, ktorou chcú priblížiť históriu turistiky a oživiť spomienky na krásne chvíle strávené v prírode.

Koná sa v roku osláv 900. výročia prvej písomnej zmienky o meste Zlaté Moravce. Dobové fotografie zachytávajú atmosféru a historické zrazy turistov. Najstaršími veteránmi podľa slov predsedu KST Tibora Hučku sú 72-roční turisti Helena Števulová a Michal Valašík. Najmladšia je Evka Partlová z Topoľčianok.

Výstava sa zrealizovala vďaka fotografiám samotných turistov a zberateľov, napríklad regionálnemu historikovi Mariánovi Tomajkovi, ktorý dodal snímky z archívu svojho strýka Felta, pani Krajčiovej či iniciátorovi myšlienky zorganizovať túto akciu Ľudovítovi Chládekovi.

Desiatky čiernobielych aj farebných snímok ukazujú vývoj turistiky v regióne. Na výstave je zhruba 300 fotografií. Medzi najstaršie patria dve z roku 1923. Výpovednú hodnotu majú aj tie od Mariána Tomajka. „Mám fotografie z roku 1925 a 1926. Mám tu všetky zrazy, ktoré sa robili zo Zlatých Moraviec, aj s mojím strýkom Václavom Feltom, ktorý bol tajomníkom klubu Sokol,“ pokračoval.

Prvá útulňa zhorela, na jej ruinách stojí nová

Autorom výstavy sa podarilo dať dohromady 90-ročnú históriu organizovanej turistiky. „Fotografia je nenahraditeľným dokumentom svojej doby a má svoju výpovednú hodnotu. Je aj dôležitým svedectvom doby, v ktorých fotografie vznikali,“ vraví súčasný fotograf Anton Kaiser.

Informácie z prvých rokov hovoria o útulni na Veľkom Inovci. Do prevádzky bola daná 11.9.1938. Pretože bola postavená v roku 50. výročia založenia KČT v Čechách a 20. výročia vzniku ČSR dostala názov „Jubilejná“. Zlatomoravskí turisti vyznačkovali chodníky na V. Inovec zo Zl. Moraviec, Kozároviec a Novej Bane. V tom čase bol KČST veľmi aktívny a mal 170 členov, dnešných je oficiálnych členov 65.

Počas 2. svetovej vojny bola útulňa na V. Inovci údajne vypálená Nemcami. V roku 1945 sa nadšenci turistiky rozhodli postaviť novú turistickú chatu na ruinách pôvodnej útulne. Bola vyhlásená peňažná zbierka a na jeseň 1946 sa začalo s výstavbou chaty. V septembri 1947 už hostila prvých turistov. Záujem o turistické akcie priťahovala v tom čase drevená 20 metrov vysoká rozhľadňa.

Ohromujúce: splnili si sny

Turistickým snom Štefana Pecha bolo vybrať sa na vysokohorské chodníky vo Valliských Alpách a pokochať výhľadmi na množstvo vrcholov s výškou viac ako 4000 m, ku ktorým patrí aj majestátny Matterhorn. Splnil sa mu na prelome mesiacov jún a júl 2010. Informáciu priniesol Anton Kaiser. Pokoriť najvyšší štít Európy 4 810 metrov vysoký Mont Blanc sa podarilo piatim vysokohorským turistom – Borkovičovi, Valkovičovi, Meňhertovi, Šabíkovi a Minárovi. Organizácia vznikla v roku 1923

Počiatky cieľavedomého organizovania turistiky u nás siahajú do minulého storočia, keď v Rakúsko – Uhorsku vznikajú turistické spolky. Na Slovensku vznikli v mnohých mestách a aj v Zlatých Moravciach. Štátoprávnymi zmenami a utvorením Československej republiky v roku 1918 tieto spolky zanikli a starostlivosť o turistiku prevzal Klub československých turistov s organizáciou turistických žúp a odborov v mestách a na vidieku.

Takto vznikla v roku 1923 v Zlatých Moravciach turistická organizácia. Záujem o turistické zrazy dosiahol vrchol v 60. rokoch minulého storočia. Na vystavených snímkach sa spoznávajú turisti aj z tohto obdobia.

Pripomenuli si najmasovejšie turistické podujatie

„Vlani si zlatomoravský región pripomenul 50 rokov od najmasovejšieho turistického podujatia vo svojich dejinách. Koncom júla roku 1962 sa v Karlovej doline, ktorá sa nachádza v katastri obce Hostie, konal „Celoštátny raz turistov SNP“. Trval tri dni a stretlo sa tu viac ako štyritisíc účastníkov. V tom čase bola turistika veľmi populárna, robili sa okresné aj krajské zrazy a republikový zraz turistov bol akýmsi vyvrcholením, nepísaným celoštátnym sviatkom turistov,“ hovorí Ľudovít Chládek, ktorý bol tridsať rokov (v rokoch 1980 až 2010) predsedom turistickej organizácie pri TJ Slávia a zakladateľom a predsedom KST – MsO.

Tibor Hučka, súčasný predseda, by rád nadviazal na predchádzajúce úspešné obdobia. V príprave turistických podujatí pamätá na všetkých. Vybrať si môžu výkonnostne nároční ale aj tzv. rekreační turisti. „Zameriavame sa na tri druhy turistiky – pešiu, cykloturistiku a lyžiarsku. Najbližšia akcia je 15. júna „Cyklokolo okolo Inovca“. Všetci sú vítaní,“ pozýva Hučka.

Text a foto: Anna Mondočková

Fotky, čo stoja za to: 90 rokov nášho klubu turistov na jedinečných záberoch
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM