Rastislav Búgel Samospráva

Na žiakov v našom kraji sa pôjde modernejšie: Nové úlohy a elektronické testovanie!

V Nitrianskom kraji sa do národného projektu Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania zapojí 189 škôl.

Ilustračný obrázok k článku Na žiakov v našom kraji sa pôjde modernejšie: Nové úlohy a elektronické testovanie!
Zdroj: TASR

V počte škôl je tak Nitriansky kraj na 4. mieste. Najúspešnejší je zatiaľ Žilinský kraj s 221 zapojenými školami. V rámci celého Slovenska sa do projektu doteraz prihlásilo 1429 základných a stredných škôl.

Najviac z Nitry

„Najviac škôl z Nitrianskeho kraja je z mesta Nitra, kde sa ich do projektu prihlásilo 24, nasledujú Levice so 16 školami a na treťom mieste Komárno, kde sa zapojilo 12 škôl. Sú to školy, ktorých počítače v učebniach spĺňajú technické požiadavky na elektronické testovanie a následne s nami podpísali rámcovú zmluvu o spolupráci,“ uviedla riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní (NÚCEM) Romana Kanovská, ktorá je hlavnou manažérkou národného projektu.

Jednoduchšie vyhodnocovanie

Počet škôl nie je konečný, ďalšie sa ešte môžu rozhodnúť začiatkom nového školského roka 2013/2014 a zapojiť sa do jesenného prieskumu. Školy, ktoré sa zúčastňujú na národnom projekte, budú mať bezplatný prístup k rozsiahlej elektronickej databáze úloh, ktorej vznik je jeho dôležitou súčasťou. Školy vďaka elektronickému testovaniu získajú moderný, rýchly a bezpečný spôsob overovania vedomostí žiakov. Elektronické testovanie zjednoduší učiteľom vyhodnocovanie testov, ktorí ich nebudú musieť zdĺhavo ručne opravovať a žiaci získajú rýchlejšiu spätnú väzbu o tom, ako v teste dopadli.

Nové testy

Nové úlohy a testy budú spĺňať požiadavky Štátneho vzdelávacieho programu. Do novembra 2015 v rámci národného projektu vznikne celkom 30.000 nových úloh a 150 testov pre druhý stupeň základných škôl a pre stredné školy zo všeobecno-vzdelávacích predmetov ako je slovenský jazyk a literatúra, anglický jazyk, nemecký jazyk, ruský jazyk, maďarský jazyk a literatúra, slovenský jazyk a slovenská literatúra, biológia, fyzika, chémia, dejepis, geografia, občianska náuka, matematika a informatika.

Do národného projektu Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania sa môžu zapojiť len plno organizované základné školy, stredné školy a osemročné gymnáziá.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM