Kristína Striešková Rôzne

Efektívnosť a transparentnosť ako hlavné priority

Efektívnejšie hospodárenie, šetrenie prevádzkových nákladov, transparentnejšie obstarávanie, zavedenie tzv. e-aukcií a menej nadbytočných úradníkov. To všetko stojí pod menom vedúceho služobného úradu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR,

Ak by ste mali pár slovami zhodnotiť Vaše viac ako ročné pôsobenie na tejto pozícii, čo by ste vyzdvihli ako najdôležitejšie? „Za najdôležitejšie považujem to, že náš úrad nastúpil na cestu systematického a trvalého zlepšovania činností. Tým myslím zavedenie overeného modelu manažérstva kvality podľa vzoru úspešných inštitúcií doma aj v zahraničí. Treba povedať, že implementácia tohto modelu súvisí so všetkými procesmi na úrade, a preto je tento cieľ mimoriadne ambiciózny. Najmä v nadväznosti na začínajúci východiskový stav."

**Medzi prvé aktivity po nástupe patrilo šetrenie. Toto úsporné opatrenie bolo nevyhnutné, a to aj vzhľadom na stav, aký nechala predchádzajúca vláda. K akým konkrétnym opatreniam ste museli pristúpiť? ** „Je to tak. Museli sme pristúpiť k tvrdým opatreniam, pretože nebolo dostatok financií na mzdové náklady zamestnancov do konca roka. Ale len kombináciou úsporných opatrení, efektívnejšieho hospodárenia a znižovaním počtu úradníkov bolo možné dosiahnuť, aby sme tieto náklady pokryli. Napríklad na nevýhodných zmlúv a na vyrokovaných zľavách v prvých mesiacoch pôsobenia sa podarilo rezortu ušetriť viac ako milión eur ročne. Ďalšie úspory sa týkali už nových verejných obstarávaní. Tu sme na štyroch najväčších verejných obstarávaniach ušetrili viac ako 5 miliónov eur. Samozrejme celková úspora je oveľa vyššia. Na mnohé činnosti sme vyžili skôr vlastné kapacity ako dodávateľov."

Aký je Váš postoj k zákonu o rozpočtovej zodpovednosti? „Je to určite správne rozhodnutie, verím, že v budúcnosti sa podarí pravidlá ešte sprísniť tak aby politici mohli minúť iba toľko si rozpočet môže dovoliť. My všetci občania musíme byť ostražití a nespoliehať sa na to, že iní prijmú správne rozhodnutia tom bez toho aby sme nemuseli nijako angažovať. Slepá dôvera vedie do slepej uličky."

S hospodárskym spomalením ide v ruke v ruke znižovanie zamestnanosti, hrozí, že situácia sa môže zhoršiť najmä v regiónoch. Ako tomu predísť? „Väčšinou sa verejnosti podsúva, že je potrebné viac aktivity úradov, zvýšiť všakovaké príspevky a dotácie, na ktoré sa musia poskladať občania. Opak je však pravdou, musíme nechať čím viac peňazí ľuďom, znížením bremena daní, odvodov a poplatkov a tiež podstatne zjednodušiť pravidlá. Verím, že každý vie so svojimi peniazmi naložiť lepšie ako anonymný úradník a podporiť nimi to vo svojom okolí v čom vidí najlepšiu hodnotu, to v konečnom dôsledku povedie k novým príležitostiam a novým pracovným miestam."

O MPSVR sa hovorí, že je jedným z najtransparen­tnejších ministerstiev, ak nie vôbec najtransparen­tnejšie. Čo to pre Vás osobne znamená? Pociťujete to ako záväzok? „Ja osobne naše ministerstvo za najtransparen­tnejšie určite považujem a verím že aj mnohí iní. To, aby sa ministerstvo stalo transparentným, bolo jednou z mojich hlavných priorít a som rád, že sme za rok urobili také pokroky. Tento fakt však netreba brať ako samozrejmosť, tvrdo sme museli na tom pracovať, aby sme presvedčili verejnosť a najmä potencionálnych dodávateľov, že má význam zúčastniť sa napríklad na našich elektronických aukciách. Transparentnosť je zároveň aj bremeno. Musíte byť stále pripravený obhájiť si svoje postupy pre verejnosťou a vysvetľovať súvislosti, avšak to nie je podstatou štátnej služby, aj keď na Slovensku to ešte nie je vnímané ako samozrejmosť."

Na záver ešte dovoľte poslednú otázku. Na čo ste za svojho doterajšieho pôsobenia najviac hrdý? „Hrdý som najmä na to, že som mohol pracovať s čestnými a pracovitými ľuďmi, ktorí majú úprimný záujem posunúť veci dopredu, robiť dobre svoju prácu a pomáhať tak tým, ktorí to skutočne potrebujú. Tiež som hrdý na to, že sme nastavili systém verejného obstarávania tak, aby nedochádzalo k machináciam."

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM