Kristína Striešková Hokej

Drobci na ľade v šľapajách Hossu, Šatana či Gáboríka

Zlaté Moravce patria k mestám, ktoré majú zimný štadión a svoj hokejový klub. Deti tak majú omnoho viac možností, ak sa rozhodnú pre hokej. Tu z nich vyrastajú budúci Hossovia či Šatanovia.

Hlavným trénerom našich drobcov na ľade je Juraj Mačkay. Hokeju sa venuje od roku 1981, malým hokejistom od založenia klubu v roku 1996. Tréneri – vedúci družstiev Branislav Bartek, Radoslav Löbb a Miroslav Povoda, pracujú s pomerne veľkým vekovým rozpätím od 4 do 10 rokov, takže deti sú rozdelené do skupín podľa veku a pohybovej zdatnosti. V skupine je 10 až 12 detí a každá skupina má svojho trénera. Princíp tréningov malých hokejistov a čo všetko tréningy obnášajú, nám v rozhovore priblížil tréner Juraj Mačkay. „Vďaka podpore vedenia mesta máme zdarma ľadovú plochu na tréningy ako aj na zápasy a šatne na prezliekanie detí. Sezóna v Zlatých Moravciach je od 1. decembra, predtým sme chodili na tréningy na ľade do Levíc. Tam sú podmienky lepšie, ľad je od marca do júna. Máme dve kategórie – predprípravku a prípravku. Druhá kategória – prípravka hrá už aj majstrovské zápasy v rámci Západoslovenského kraja 2. ligu.“

Juraj Mačkay: Každé dieťa naučíme korčuľovať a hrať hokej V našom hokejovom klube má každé dieťa, ktoré chce a má záujem hrať hokej, dvere otvorené. Najdôležitejšou podmienkou je, aby malo chuť na sebe tvrdo pracovať, trénovať a obetovať svoj voľný čas športu, ktorý ho zaujíma. Nemá každý rovnaký talent na hokej, ale každé dieťa, čo sem príde, naučíme korčuľovať a aspoň priemerne hrať hokej. V klube máme kategórie detí podľa veku. V predprípravke sú od 4 rokov (predškolský vek) a prváci, druháci, tretiaci. V prípravke sú žiaci 4. a 5. ročníka ZŠ. Hodnotiť týchto chlapcov si netrúfam. Niektorí z nich sa presadia hneď na začiatku, no neskôr im to ide pomalšie, u iných je to zase naopak. Všetko záleží na tom, akú majú chuť pracovať, trénovať, koľko času sú ochotní venovať hokeju. Našou prácou je naučiť ich techniku korčuľovania, viesť puk, kombináciu, prihrávky, pretože ak budú ovládať techniku hokeja, nebudú mať problém s hernou činnosťou.

V akom veku je podľa vás najvhodnejšie prihlásiť dieťa na ľadový hokej? U nás sa začíname deťom venovať vo veku približne 4 rokov, kedy sú už dostatočne fyzicky zdatné, aby nemali problém s balančnými schopnosťami, ktoré sú potrebné pri prvých krôčikoch na ľade. Stretnutia na ľade s takýmito maličkými deťmi sa konajú práve v čase vhodnom pre spoločne strávené chvíle rodičov s deťmi. Dĺžka pobytu na ľade pre najmenších je zhruba 1,5 hodiny.

Hokej ako šport je veľmi náročný po fyzickej, technickej aj psychickej stránke a nie je vhodný pre všetky deti. Kedy sú deti dostatočne pripravené na to, aby zvládali tréningy so všetkým, čo obnášajú? Nie sú všetky deti rovnaké, niektoré sa učia ľahšie, iné ťažšie, ale každé sa dá naučiť individuálnym prístupom. Záleží na povahe dieťaťa, ako vážne berie tréningy a hokej. Základným predpokladom pre úspešné napredovanie sú pohybové schopnosti, húževnatosť a túžba presadiť sa, tak ako v každom športe, a nielen v hokeji. Talent je 10 % a ostatné je predovšetkým pravidelný tréning. Všetko je ale podmienené záujmom dieťaťa o šport. Je správne, ak aj samotní rodičia prejavujú záujem o šport. Každý hokejový klub má svoje pravidlá a časy určené na trénovanie detí. Poplatky sa v rôznych regiónoch výrazne líšia. Zatiaľ čo v Bratislave zaplatíte za hodinový tréning 5 až 10 €, v Zlatých Moravciach je to podstatne menej. Členský poplatok na sezónu je 20 €. Potom mesačný tzv. rodičovský je 7 € mesačne.

Čo potrebuje malý hokejista okrem športovej výbavy? Je nutné mať aj potvrdenie o jeho zdravotnom stave? V prvom rade je potrebná chuť venovať sa pohybovej aktivite, zanietenie a podpora rodičov, ktorí hlavne začiatky športovej činnosti prežívajú spolu s deťmi. Najmladšie deti 4-ročné potrebujú len korčule, rukavice, prilbu s košom a hokejku. Staršie deti je potrebné vybaviť kompletným výstrojom (chrániče nôh, lakťov, ramien, krku; suspenzor, podväzkový pás, štucne, hokejové nohavice, prilba s košom, rukavice, hokejka, korčule). Výstroj pre 40 detí zapožičiava väčšinou náš klub. Potvrdenie od lekára nepotrebuje. Je to na zodpovednosti rodičov, ako je na tom ich dieťa po zdravotnej stránke. ** Pre najmladšie deti je tréning akousi hrou. Tešia sa na každú hokejovú hodinu. Pre staršie deti sa z pobytu na ľade pomaly stáva tréning. Ako prebiehajú tréningy?** Postupne sa dôraz kladie na obratnosť a ohybnosť, rýchlosť, silu a vytrvalosť. Tréningovej činnosti od kategórie predprípravky a prípravky sa venujú vedúci družstiev Branislav Bartek, Radoslav Löbb a Miroslav Povoda, za výdatnej pomoci rodičov, ktorí vedia korčuľovať alebo v minulosti hokej hrávali. Tréningy sú pravidelné (4-krát do týždňa – pondelok, utorok, štvrtok popoludní a v sobotu ráno). Na ľade sú zamerané predovšetkým na učenie základov korčuľovania, vedenia puku, prihrávky a streľby. Dôraz je kladený na správnu techniku.

Isté je, že najvyššie hokejové méty nedosiahnu všetci chlapci, ktorí siahnu po hokejke. No napriek tomu má zmysel venovať sa tomuto športu. Prečo? Tak ako každý šport aj hokej prospieva deťom nielen rozvojom fyzických schopností, ale aj zvýšením psychickej odolnosti. Dieťa je vedené k športovej aktivite, k práci v kolektíve. Učí sa rešpektovať svojho súpera, je vedené k disciplíne, poctivosti a čestnosti.

Anna Mondočková

Amaterska_hokejova_liga
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM