Veronika Kalinová Rôzne

Dostavba si vyžaduje ďalšie milióny: Elektrárne získajú obrovský obnos peňazí!

Na dostavbu tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce akcionári uvoľnili ďalšie financie. Mochovce tak získajú obrovský balík peňazí. Celková výstavba sa tak vyšplhá do miliardových výšok, termín dokončenia prác sa, naopak, predlžuje.

Ilustračný obrázok k článku Dostavba si vyžaduje ďalšie milióny: Elektrárne získajú obrovský obnos peňazí!
Zdroj: Webnoviny.sk

Ministerstvo hospodárstva súhlasilo s navýšením dodatočných prostriedkov pre dostavbu blokov v Mochovciach, a to hlavne z dôvodu, aby sa zamedzili potenciálne škody súvisiace s odkladom schválenia navýšenia rozpočtu na dostavbu. Mochovce získajú ďalších 85 miliónov eur.

Akcionári Slovenských elektrární, teda štát a talianska spoločnosť Enel, už dodatočne predtým schválili na dostavbu mochovských blokov prostriedky v objeme približne 500 miliónov eur. Chýba tak ešte schváliť niečo vyše 400 miliónov eur. Výstavba dvoch jadrových blokov si totiž nakoniec vyžiada 3,8 miliárd eur namiesto plánovaných 2,8 miliárd eur. To znamená, že celková výstavba vyjde o miliardu eur viac, než sa pôvodne očakávalo.

Rovnako aj termín dokončenia prác sa posúva. Dostavba tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce by sa mala ukončiť na konci tohto roka, štvrtý blok by mal byť dostavaný v roku 2015. Pôvodne sa však hovorilo o termínoch koniec roka 2012 a jeseň 2013.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM