Michal Majer Iné športy

Donovaly opäť privítajú majstrovstvá sveta

Do vitríny vrcholných podujatí psích záprahov pribudne na Donovaloch ďalšie, spojené až s dvoma okrúhlymi jubileami. Známe turistické stredisko organizuje 10.-13. februára 10. majstrovstvá sveta v šprinte pretekov záprahov čistokrvných plemien a už 2

Organizátori čerpajú skúseností zo všetkých ročníkov, ktoré sa na Donovaloch udomácnili, vrátane štyroch majstrovstiev Európy (1996, 2002, 2008, 2010) a dvoch svetových šampionátov (1999, 2005). Na 10. MS sa vo februári zíde svetová elita tretíkrát, s pravdepodobnou účasťou mašérov zo všetkých 14 členských krajín FISTC, organizácie združujúcej pretekárov s čistokrvnými plemenami severských psov. Navyše záujem prejavili aj nečlenovia FISCT, už po štvrtý raz pretekári z Ruska a tradične na ‚divokú‘ kartu aj Poliaci. Novým členom FISTC sa stala aj Juhoafrická republika a o účasti tejto exotickej krajiny sa na MS taktiež rokuje. „Zatiaľ nie je jasné, či sa podarí zabezpečiť ich účasť, je možné, že niektoré krajiny sa zúčastnia na MS len v role pozorovateľov,“ uviedol Miroslav Daňo, predseda organizačného štábu MS a starosta obce Donovaly.

Donovaly vytvárajú každoročne veľmi dobré podmienkami pre účastníkov, s výborne upravenými traťami situovanými v nezvyklom horskom teréne. Tamojší Športový klub Donly a obec Donovaly sa taktiež zaslúžili o to, že na preteky psích záprahov chodí asi najviac divákov v Európe. Na svetový šampionát sa pripravujú už tradične štyri rôzne dlhé trate, 8, 12, 18 a 20 km v rôznych kategóriách podľa počtu psov a ich plemien, sibírsky husky, aljašský malamut, samojed a grónsky pes. Iné, nečistokrvné plemená, tzv. alaskáni, majú samostatné súťaže a štartovať nemôžu. „Všetky trate okrem najdlhšej, sa už v predstihu rysujú a využívajú ich hlavne bežci na lyžiach. Zatiaľ je na Donovaloch dostatočná vrstva snehu, dúfame, že vydrží až do šampionátu,“ zaželal si Miroslav Daňo. Samotné preteky MS rozložili opäť do troch denných etáp, medalistov určí súčet časov vo všetkých troch.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM