Kristína Striešková Rôzne

Domáci či cudzinec, platiť budú všetci...

Kritická situácia v doprave a jej riešenie spoplatnením parkovania považujú Zlatomoravčania za zlý krok. Mesto problém roky neriešilo a dnes chce siahnuť do peňaženiek občanov. Z nedostatku sa robí kšeft, dopyt po parkovacích miestach bude vynútený.

Obavy zo spoplatnenia, o ktorom sa hovorí, majú aj sviatoční vodiči – dôchodcovia – zdravotne postihnutí. Poukazujú na to, že v danej veci absentujú informácie. Pritom poslanci sa návrhom majú zaoberať už na júnovom zastupiteľstve. Pred rokom bol stiahnutý z rokovania Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach návrh o spoplatnení parkovacích miest zo strany samotných poslancov. Dôvodom boli ich pripomienky v ústnej aj písomnej podobe k nedostatočne vypracovanému dokumentu zo strany Technických služieb, ako budúceho prevádzkovateľa parkovného.

[color=#0000cc]­Iniciatíva prednostu…[/color] Poslanec MsZ Ľudovít Chládek má pod palcom Komisiu dopravy. Na otázku spoplatnenia parkovného povedal. „Táto téma bola aktuálna ešte v minulom roku. V komisii dopravy sme žiadali Technické služby, aby pripravili k VZN o parkovaní dôvodovú a ďalšie správy,“ //hovorí predseda komisie a odporúča nás na oficiálnu stránku mesta. Konkrétne na zápisnice z 5. a 6. zasadnutia komisie a pokračuje. //„Nakoľko tieto správy neboli doteraz pripravené k spokojnosti členov komisie dopravy, táto potom už o tejto téme nerokovala. Zrejme prednosta alebo referent pre dopravu pripravuje iniciatívne nové prejednávanie v najbližšom období.“ Nový návrh je vraj zmesou starého. Priniesť má do mestskej kasy viac peňazí. Proti zlepšeniu situácie v mestskej kase Zlatomoravčania nenamietajú. Prekvapuje ich však to, že samospráva nevie koľko parkovné do nej ročne prinesie. Očakávali aj otvorené verejné fóra.

[color=#000099]­Diskusia nebude[/color] Mesto nepredpokladá spustenie verejnej diskusie na svojej internetovej stránke. Potvrdil nám to Emil Hudák z mestského úradu. Z reakcie občanov sa dozvedáme, že je to chyba. K vážnym témam ako je riešenie problému dopravy a parkovania by prijali organizované verejné diskusie na internetovej stránke mesta alebo verejné zhromaždenie. A to v dostatočnom predstihu. Od samosprávy skôr očakávali riešenie parkovného napr. vybudovaním novej tržnice a na mieste starej postavením parkoviska.

[color=#ff0000]­Reakcie domácich[/color] „Už sa stáva zvykom, že nami volení zástupcovia sa nás nepýtajú na naše názory ani vo veciach, ktoré sa nás bytostne dotýkajú. Ba dokonca ani v tých, ktoré v prípade odsúhlasenia môžu siahnuť stovkám obyvateľov mesta do ich peňaženiek,“ hovorí vysokoškolák Juraj (25).

Mnohí domáci vodiči o pripravovanom spoplatnení parkovného nevedeli. „Dozvedeli sme sa to nie z našich novín, ale z iných médií. Dúfam však, že nám sa argumentmi podarí presvedčiť poslancov o zmene, či úľave parkovného pre určité kategórie. Veď my nezarábame ako primátorovi ľudia,“ Miro (48), ZŤP.

Ani ďalším vodičom sa zavedenie parkovného príliš nepozdáva.** „Viacerí vodiči za parkovanie nebudú chcieť platiť, preto autá budú nechávať na miestach, kde parkovné nebude. A doprava zhustne tam,“** živnostníčka Jana (30).

Väčšina vodičov nekritizuje parkovné ako také. Hovorí sa však o tom, že „mestu chýba koncepcia a myšlienka rozvoja parkovania v celom meste,“ učiteľka Mária (50).

„Namiesto toho, aby sa problém s parkovaním riešil, tak mesto parkovanie spoplatní,“ dodáva dôchodca Milan.

„Parkovacích miest je v meste málo. Z tohto hľadiska je dobré, ak samospráva začne vyberať parkovné. Treba ale myslieť na vodičov so zdravotným postihnutím,“ vysokoškoláčka Zuzana (22).

Anna Mondočková

Parkovanie
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM