Richard Pročka Kultúra

Dočká sa župný dom?

V župnom dome sa búra o sto šesť a my sme chceli vedieť, čo sa deje. Ako sa ešte stále pomerne nové vedenie mesta vysporiada s fenoménom zvaným župný dom?

V župnom dome sa čosi deje a v poslednom čase na to začali upozorňovať aj médiá. Požiadali sme preto prednostu MsÚ v Zlatých Moravciach Jána Jamricha o vysvetlenie. Ako sa vyjadril, v župnom dome došlo k sanácii rôznych prístavieb, ktoré živelným spôsobom zahltili pôvodné historické nádvorie v časoch, keď sa v župnom dome usídlili rôzne nevhodné inštitúcie, no najmä všetkým dobre známy Kovoplast. Prístavby výrazne znehodnocovali túto jedinečnú pamiatku. MsÚ v súčinnosti s mestským podnikom Technické služby odstránili odpadový materiál z nádvoria a komunikácii.

V rozhovore sme sa prednostu Jamricha spýtali aj na otáznik, ktorý visí nad týmto rozmerným ale najmä cenným objektom v centre mesta. Prezradil, že radnica má zámer podať žiadosť o nenávratný finančný príspevok z NFM (Nórskych finančných mechanizmov), schválený júnovým mestským zastupiteľstvom na dva projekty. Projekt „Obnova kaštieľa Migazziovcov a priľahlého Parku Janka Kráľa“ a projekt „Rekonštrukcia Župného domu“. Vedenie mesta tak dostalo zelenú na to, aby vykonalo prvé potrebné kroky vo vypracovaní projektu. Prednosta zdôraznil, že je veľmi dôležité dodržiavať postupnosť krokov a zodpovedne pristupovať k vyhotovovaniu celého projektu. Momentálne je zámerom vypracovať štúdiu predchádzajúcu vyhotoveniu samotnej projektovej dokumentácie. Až následne mesto osloví firmu, ktorá túto dokumentáciu vypracuje.

Pri projekte „Rekonštrukcia Župného domu“ sa podľa vyjadrenia prednostu zohľadní aj pamiatkový výskum, ktorý viedol uznávaný slovenský pamiatkar Ivan Gojdič z Trnavskej univerzity. Pri projekte //„Obnova kaštieľa Migazziovcov a priľahlého Parku Janka Kráľa“ //je možnosť rešpektovať staré štúdie revitalizácie kaštieľa od študentov architektúry, ktoré sa nachádzajú v archíve MsKS v Zlatých Moravciach. Keďže sú objekty národnými kultúrnymi pamiatkami, na oba projekty bude dohliadať aj Krajský pamiatkový úrad v Nitre.

Ján Jamrich tiež upozornil na fakt kvality projektu. Môže sa totiž stať, že projekt neprejde schvaľovaním a všetko úsilie spoločne s vynaloženými finančnými prostriedkami bude márne. Momentálne sa podľa jeho slov plánuje druhé obdobie podávania žiadostí o nenávratný finančný príspevok, no bližšie témy podávaných projektov budú známe až na jar roku 2012. Všetko závisí na dohode predstavenstva NFM a Úradu vlády SR, ktorý je Národným kontaktným bodom pre mechanizmy. Od tejto dohody závisí aj spôsob financovania. V minulom období samospráva nemusela spolufinancovať projekty ani jediným centom. Všetko spoločne hradili Finančný mechanizmus Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórsky finančný mechanizmus a štát.

Na otázku využitia reagoval prednosta Jamrich tak, že sa v župnom dome s najväčšou pravdepodobnosťou po rekonštrukcii umiestnia najmä inštitúcie dôležité pre chod mesta, mestský úrad nevynímajúc. Okrem toho naznačil, že je v pláne presunúť do týchto veľkorysých priestorov napríklad aj mestské múzeum.

POĎTE S NAMI NA FOTOEXKURZIU !

zupny
43
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM