Kultúra Rôzne

Do Zlatých Moraviec zavíta známy hrnčiar: Ľudí bude učiť vytvárať keramiku

V Moravciach sa bude konať naozaj pútavá tvorivá dielňa, na ktorej si môžete vyskúšať vyrobiť hlinenú nádobu na hrnčiarskom kruhu pod vedením Jána Fialu. Ten učil hrnčiarsku výrobu aj princeznú Annu z rozprávky Kráľ Drozdia brada.

Ilustračný obrázok k článku Do Zlatých Moraviec zavíta známy hrnčiar: Ľudí bude učiť vytvárať keramiku
Zdroj: TASR

Tvorivá dielňa s názvom Keď ruka hlinu pohladí sa bude konať v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach vo štvrtok 12. apríla 2018 o 10.00 ho­dine.

„Mestské múzeum na tvorivej dielni ponúka jedinečnú možnosť sledovať, ako sa hlina poddáva rukám hrnčiara a mení svoj tvar až z nej vznikne jednoduchý, no dokonalý predmet a zároveň vyskúšať si vyrobiť nádobu podľa vlastnej predstavy. Do tajov tohto fascinujúceho remesla a samotnej výroby záujemcov zasvätí Ján Fiala z Brehov, ktorý učil hrnčiarsku výrobu princeznú Annu z rozprávky Kráľ Drozdia brada a podieľal sa na viacerých filmových projektoch,“ povedala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianské­ho múzea.

Hrnčiarstvo má na Slovensku niekoľko storočnú tradíciu. V minulosti bolo bežným zamestnaním. Hrnčiari vyrábali potreby každodenného života, ako bol úžitkový riad, ale i ozdobné a náboženské predmety, či stavebný materiál. Príležitostne sa venovali aj výrobe keramických hračiek pre deti.

„Hrnčiarska výroba nie je jednoduchá. Vyžaduje si okrem zručnosti a citu rúk aj správnu konzistenciu hliny. V minulosti to znamenalo najskôr ju nakopať, nechať 2 roky vyzrieť, následne nastrúhať, vyčistiť od korienkov a kamienkov, pomlieť a nakoniec dôkladne uskladniť, aby nevyschla,“ vysvetľuje Packová-Zahradárová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM