Správy

Do Topoľčianok zavítajú pútnici z celého Slovenska: Blíži sa Škapuliarska púť

V Topoľčiankach sa už čoskoro uskutoční jedna z najstarších kresťanských púti v strednej Európe - Púť ku cti Škapuliarskej Panne Márii, ktorá sa tento rok koná už po 333-krát.

Ilustračný obrázok k článku Do Topoľčianok zavítajú pútnici z celého Slovenska: Blíži sa Škapuliarska púť
Zdroj: Dnes24.sk

Pútnici z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia, sa aj tento rok stretnú na 333. Škapuliarskej púti. Konať sa bude v dňoch od 10. do 14. júla v Topoľčiankach. Už tradične bude spojená s prijatím nových členov do Škapuliara.

Počas púte sa budú konať viaceré krížové cesty a omše pre slovenských i maďarských pútnikov, prijatie do Škapuliara i sviečková procesia k zámku. Duchovné podujatie vyvrcholí slávnostnou svätou omšou v nedeľu 14. júla 2019 o 10:30 hod. na miestnej Kalvárii. Hlavným celebrantom bude nitriansky biskup Viliam Judák.

Púť s dlhou tradíciou

Púť v Topoľčiankach patrí k najstarším v strednej Európe. Jej história siaha do 17. storočia a viaže sa k púti Alžbety Rákoczyovej-Erdödy do Svätej zeme na znak vďaky za víťazstvo v bitke nad Turkami pri Viedni. Alžbeta vo Svätej zemi navštívila aj kláštor na hore Karmel, kde predstaveného požiadala o povolenie založiť na svojom panstve v Topoľčiankach Bratstvo svätého Škapuliara.

Povolenie dostala aj od pápeža Inocenta XI., ktorý súhlasil s konaním každoročnej púte na sviatok Škapuliarskej Panny Márie. Pápež poslal Alžbete obraz tejto svätice, v jeho ráme boli pozostatky svätých. Uložila ho do kaplnky zámku v Topoľčiankach. Prvá púť k obrazu sa konala 16. júla 1686 a odvtedy sa tu veriaci schádzajú každoročne.

Foto. ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM