Správy

Diabetologická ambulancia v nemocnici funguje už rok: Vyšetrila takmer 820 pacientov

Od zriadenia diabetologickej ambulancie v nemocnici v Zlatých Moravciach ubehol rok. Zdá sa, že jej otvorenie bolo dobrým krokom.

Ilustračný obrázok k článku Diabetologická ambulancia v nemocnici funguje už rok: Vyšetrila takmer 820 pacientov
Zdroj: AGEL SK

Ambulancia diabetológie, látkovej premeny a výživy Nemocnice AGEL Zlaté Moravce začala fungovať presne pred rokom 1. septembra 2020. Výsledky za prvý rok hovoria jasnou rečou. Ambulancia je vyťažený pacientami zo širokej spádovej oblasti.

„Počas prvého roka existencie diabetologickej ambulancie ju navštívilo takmer 820 pacientov, pričom vyše 660 je u nás pravidelne sledovaných, prevládajú ženy. Celkovo sme mali takmer 3 000 návštev našich pacientov, niektorí k nám prišli aj viackrát, pričom boli vykonané štandardné ambulantné vyšetrenie, doporučená liečba ako i edukácia pacientov, príp. elektronické predpisy,“ hovorí sestra DIA ambulancie Dominika Blažová.

Ako prezradila hovorkyňa skupiny AGEL SK Martina Pavliková, diabetologickú ambulanciu pravidelne navštevujú ľudia s diagnózou diabetes mellitus 2. alebo 1. stupňa, ale aj tí, ktorí majú problémy s hladinou cukru v krvi.

Aj tehotné ženy

„Normálna hodnota glykémia v krvi zdravého jedinca je od 3.9 do 5.6 mmol/l. Keď je zistená u pacienta v ordinácii všeobecného lekára vyššia hladina ako 5.6 mmol/l, pacient je odoslaný do našej ambulancie na orálny glukózový tolerančný test. Podľa výsledku sa určí diagnóza. Pacienti sú buď na diéte, často užívajú perorálne antidiabetiká, alebo je doporučená inzulinoterapia. Niekedy majú aj kombinovanú liečbu,“ hovorí Dominika Blažová.

Orálno glukózový tolerančný test vykonávajú aj tehotným ženám od 24.-26. týždňa tehotenstva. Za rok od otvorenia ambulancie to bolo takmer 90 tehotných žien.

„Skoro dve desiatky tehotných žien malo zistený gestačný diabetes mellitus (GDM). Gestačný DM predstavuje 1 zo 4 hlavných typov cukrovky. Tento patologický stav vzniká typicky v 2. – 3. trimestri gravidity a pri nedostatočnej kompenzácii predstavuje zvýšené riziko pre matku aj dieťa," prezradila hovorkyňa skupiny AGEL SK Martina Pavliková.

Prečítajte si tiež

Prísľub do budúcna

„Najvyššiu nameranú hodnotu glykémie v krvi sme zaznamenali 23.0 mmol/l. Pacient bol odoslaný na okamžitú hospitalizáciu,“ bilancuje D. Blažová.

„Pacienti môžu byť odoslaní z našej ambulancie na rôzne odborné vyšetrenia z dôvodu komplikácii. Najčastejšie sú odoslaní do očnej ambulancie na vyšetrenie očného pozadia, do neurologickej ambulancie pre diabetickú polyneuropatiu a do nefrologickej ambulancie kvôli nedostatočnej funkcii obličiek a cievne vyšetrenia z dôvodu slabo dokrvených ciev,“ vysvetľuje D. Blažová.

Diabetologická ambulancia je zazmluvnená všetkými tromi zdravotnými poisťovňami.

„Som rada, že sa potvrdila správnosť nášho rozhodnutia vyjsť pacientom v ústrety a otvoriť diabetologickú ambulanciu. Teší ma tiež, že si okamžite našla svoju stálu klientelu, že pacienti sú u nás spokojní. Do budúcna sa budeme snažiť reflektovať najnovšie trendy a zaobstarať najmodernejšie vybavenie,“ uviedla riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce Nina Horniaková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM